Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 47 éves cseh sofőr ellen, aki 23 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök 2021. november 26-án 15 óra 30 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőhelyénél vezettek ki egy cseh honosságú kisteher gépkocsit, amelyet egy cseh állampolgár vezetett, a járműben 23 külföldi tartózkodott.

A magukat szír és afgán állampolgárnak valló külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a rendőrök a cseh sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.

Az illegális migránsokat –meghallgatásukat követően– a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik a biztonsági határzárhoz, a cseh férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.

Az embercsempészés bűntette alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabdságvesztéssel büntethető.

Forrás:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/23-migrans-egy-embercsempesz