Tegyük láthatóvá tevékenységünket, munkánkat, eredményeinket!

Az egységes domain név: pmpsz.hu

Cikk sorozatunk elmúlt három epizódjában bemutattuk a Pest Megyei Polgárőrség kezdeményezését a kommunikációs eszközök, lehetőségek vonatkozásában. 

Bemutattuk ennek keretében a Budaörsön 9 éve működő diszpécser központunkat, illetve a vadonatúj web oldalunkat.

Ebben a részben az egységes domain név, a pmpsz.hu, illetve az egységes levelező rendszer szerepét, fontosságát szeretnénk bemutatni.

A pmpsz.hu domain név 2013 óta a Pest Megyei Polgárőr Szövetség tulajdona. Ezen a néven működik a weboldal is. Az eredeti terveinkben az szerepelt, hogy egységesen, a település@pmpsz.hu domain név alatt történik a levelezések lebonyolítása is a megyében, de ez a kezdeményezés nem valósult meg teljesen a mai napig.

Erről a témáról kérdeztük Dr. Bilisics Péter elnököt.

–          Tisztelt Elnök úr! előzetes beszélgetéseink alkalmával érzékeltem, hogy ez a mai téma éppen olyan szívügye Önnek, mint amilyen hiányérzetet is okoz. Jól éreztem?

–          Sajnos valóban fájó pontja ez a kommunikációs rendszerünknek. 2013-ban, amikor a megye regisztrálta a pmpsz.hu nevet, alapvető célkitűzésünk volt a levelező rendszerünk egységessé tétele. Sok szempontból fontos lenne, hogy minden tagegyesületünk ezt a domain nevet használja, azaz előtag”(település neve pl.)@pmpsz.hu. Sajnos ez nem így van, pedig minden egyesület rendelkezésére bocsátottuk a lehetőséget, részletes útmutatót a használathoz és ezzel együtt tárhelyet is. Jelenleg a megyei vezetés és néhány egyesülettől eltekintve a lehetőség ellenére sajnos upcmail, gmail, vipmail, freemail, citromail, és még ki tudja milyen levelezési címeken bonyolítják a levelezésüket egyesületeink többsége. Ez sok szempontból probléma nekünk.

–          Kicsit bővebben kifejtené, hogy miért is olyan fontos ez a domain név kérdés?

–          Hogyne. Több szempontot is kiemelnék. Első és talán legfontosabb szempont, a transzparencia, az átláthatóság. Gondoljon csak bele, kap a megye egy levelet egy olyan egyesülettől, amely pl. a putypurutty@freemail.hu (megj.: kitalált cím a példa kedvéért, a szerző) címről érkezik. Először is fogalmunk sincs ki a küldője. Nem tudjuk első látásra beazonosítani a feladót, nem tudjuk logikusan csoportosítani, vagy hozzárendelni az adott egyesülethez a címet. Tekintettel arra, hogy megyénk közel 187 egyesületet koordinál és segíti munkájukat, ez komoly problémát jelent az adminisztrációban.

Másik fontos szempont, a biztonság kérdése. Megyénk rendszeresen használ csoportos küldést, mert erre a levelező rendszere alkalmas. A rendszer biztonsági protokollja sok esetben az imént említett címhez hasonló címeket vagy nem küldi el, vagy spam címként kezeli. ez egyébként a küldés és a fogadás esetében is igaz. Emiatt teljesen átláthatatlanná teszi számunkra, hogy pl. melyik címzett kapta meg, vagy nem kapta meg levelünket. Ez nagyon fontos kérdés, hisz egy ekkora szervezet esetében kiemelt jelentőséggel bír, hogy egy felhívás, vagy pályázat eljut e időben a címzetthez, vagy sem. Az alternatív levelező fiókok esetében nincs erre semmi garancia. Sok problémánk volt már ebből.

Harmadik szempont, hogy a postafiókok használatának védelmét, vagy biztonságát csak abban az esetben tudjuk felelősen garantálni, ha a @pmpsz.hu címet használják egyesületeink. Ha egyéb alternatív levelezőrendszert használnak, akkor fennáll a reális veszélye annak, hogy egy privát dokumentum illetéktelenek birtokába jut adatszivárgás során vagy megszűnik egy szolgáltaó és ezzel a kommunikáció és az adatok is.

Ezek csak a legfontosabb szempontok, szakembereink még számos érvet fel tudnának sorolni érvként, de azok már mélyebb szakmai kérdések.

–          Mit gondol Elnök úr, miért nem partnerek a tagegyesületek ebben a kérdésben?

–          Erre keressük a választ közel 10 éve. Sajnos utasítási hatáskörünk nincs, kérhetünk és érvelhetünk a kérdésben. Viszont azt érzékeljük, hogy akik nem hajlandók ezt a levelezési címet aktiválni, ők vagy nem értik, vagy nem érzik fontosnak ezt a kérdést, vagy olyan is van, aki teljesen közömbösen kezeli ezt a lehetőséget. Viszont mindezek ellenére az egységes levelezési rendszer kialakítása továbbra is kiemelt kérdés megyénkben, és folyamatosan próbáljuk ezt a kérdéskört felszínen tartani. Ez a sorozat is például lehetőséget ad nekünk megnyilvánulni a témában. Reméljük lesz foganatja. Megjegyezni kívánom, hogy szabályozott rendszerek között működünk, ezt minden tagegyesület önmagára nézve elfogadta, elismerte. Akinek ez nem tetszik nem kell polgárőrnek lenni és közpénzre pályáznia!

–          Más eszközük nincs arra, hogy rávegyék a felhasználókat arra, hogy részei legyenek a rendszernek?

–          Sajnos, mint az imént is említettem, nincs utasítási, sem szankcionálási jogosultságunk. Viszont amit törvényes eszközökkel lehetséges, azt elkövetjük. Ez évtől például egy adott pályázat elbírálásánál súlyozottan vesszük figyelembe, és előnybe részesítjük azokat az egyesületeket, akik hitelesen igazolják a szolgálat teljesítésüket, bejelentkeznek a 24 órás szakmai ügyeletünkre valamint hajlandók ezt a levelezési rendszert használni. Ugyanez a helyzet a facebook és az egységes arculat használata esetében is. Tagegyesületeink esetében e tekintetben sok a lemaradás és a hiányosság. Sokat dolgozunk azon, hogy ezt a kérdést is megoldjuk.

Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel