Új típusú csalások terjednek

Új típusú csalási módszerek jelentek meg, melyre a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség ismételten szeretné felhívni a figyelmet.

Az utóbbi időben megfigyelhető az a jelenség, hogy a csalások elkövetési módja jelentősen megváltozott. Ezek elkerüléséhez körültekintésre és elővigyázatosságra van szükség.

Csalások és vagyon elleni bűncselekmények az online térben – avagy átalakulóban a bűnözés struktúrája.

A bűnözés koronként változó társadalmi tömegjelenség, amely egy adott területen és időpontban elkövetett bűncselekmények és bűnelkövetőik összességéből áll. A bűncselekmények túlnyomó részét minden korszakban vagyoni haszonszerzés célzatával követik el, az utóbbi időben azonban meglehetősen átalakultak az elkövetői szokások. Míg korábban a lopás, a rablás, a kifosztás, a gépjármű feltörések “vitték a prímet”, addig az elmúlt öt évben, aki “csak tehette” áttért az online térbe.

Ennek oka nagyon egyszerű: mivel nem szükséges az áldozattal és az elkövetés tárgyával sem ténylegesen találkozni a fizikai térben, így a lebukás veszélye is kisebb. 

De milyen típusú online elkövetési formák jelentek meg az elmúlt években?

  • Banki ügyintézős csalás: elkövetők egyike bankbiztonsági szakembernek adja ki magát, és azzal hívja fel a sértettet, hogy a bankszámláján jogosulatlan tranzakciók történtek. Célja különféle bankkártya és belépési adatok megszerzése.
internetes csalásra figyelemfelhívás
Fokozottan vigyázzunk személyes és banki adatainkra!
  • „Hamis link” módszer: lényege abban áll, hogy az elkövetők a bank hivatalos webcíméhez nagymértékben hasonlító, attól akár csak 1-2 karakterben eltérő webcímű ál-banki oldalt hoznak létre. Amikor a sértett az internetes keresőbe begépeli a bank nevét, a találatok között elsőként a hamis banki oldal linkje jelenik meg. A sértett erre rákattint, majd ezután abban a hitben van, hogy a bankja hivatalos felületén ad meg adatokat. Valójában azok nem a bank rendszerében jelennek meg, hanem az elkövetők látják.
  • Apróhirdetéses csalás: a sértett árul valamit, az elkövető, mint vevő keresi fel, s csomagküldő szolgáltatás igénybevételét szorgalmazza. Ehhez küld neki egy linket azzal, hogy azon keresztül kapja majd meg a vételárat is. A link egy ismert csomagküldő szolgálatéhoz hasonló hamis oldalra vezeti a sértettet, akinek ott ki kell választania a számlavezető bankját, majd ezután egy felugró ablakban meg kell adnia a bankkártyája valamennyi adatát – a CVC biztonsági kódot is beleérve.

Legyünk mindig nagyon óvatosak az online térben, a “velem úgysem történik meg” hozzáállás nem biztos, hogy célravezető. 

(Forrás: http://ugyeszseg.hu/uj-tipusu-csalasok-terjednek/)


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel