Az országot is védik a Pest megyei polgárőrök

November első hétvégéjén különleges feladatot hajtottak végre a Pest megyei polgárőrök, a Vecsési Polgárőrség az Isaszegi Polgárőrséggel karöltve összesen tizenegyen közös szolgálatot láttak el a röszkei kollégákkal. A határszakaszon a polgárőrök a honvédekkel, rendőrökkel közösen azért dolgoztak, hogy az illegális menekültek ne jussanak be országunkba. 

Még 2015-ben a Csongrád megyei polgárőr elnök jelezte, kellene nekik segítség és akkor megígértem neki, minden évben egyszer vagy kétszer lemegyünk határvédelmi szolgálatba – mondja Hanek Gábor, a Vecsés Települési Polgárőr Egyesület elnöke. – Korábban elhagyott tanyák, rendszám nélküli autók jelezték merre vitték az embercsempészek a menekülteket, idén viszont jóval komolyabb volt a helyzet. A három nap alatt 130 határsértőt fogtak el a helyiekkel és a rendőrökkel közösen. Nagyrészt gyalog jöttek, de olyan is előfordult, hogy autóval hozták őket a határig. A nyitott tiszai területen csónakkal és egyéb eszközökkel, míg a kerítéses szakaszon megpróbálnak átmászni, de újabban az embercsempészek már létrát is hoznak magukkal. Egyszerre több ponton próbálnak átjutni. A bűnbandák az egész határszakaszt felosztották és rádióval tartják egymás között a kapcsolatot. A legkeményebb azonban a második nap volt, amikor embercsempészek irányításával egyszerre kétszázan indultak meg a kerítés felé, de ezt is a többlépcsős védelmi rendszernek köszönhetően sikerült megakadályozni.

A tapasztalatokat értékelve Hanák Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy hőkamera, nagy teljesítményű lámpa és megfelelő védőfelszerelés nélkül nem szabad elvállalni a feladatot, hiszen az embercsempészeknél szúró- és vágóeszközöket, sőt lőfegyvereket is lehetett látni.

Dr. Bilisics Péter tájékoztatása szerint a megerősödött migrációs nyomás miatt a Pest Megyei Polgárőr Szövetség több tagegyesülete is önkéntes szolgálatot fog teljesíteni az elkövetkező időszakban a határ mentén.