Az út vége

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 39 éves szerb sofőr ellen, aki 27 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2021. december 22-én 19 óra 25 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőhelyénél vezettek ki egy szlovák honosságú gépjárművet, amelyet egy szerb férfi vezetett, a jármű rakterében 27 külföldi tartózkodott.

A magukat afgán, valamint török állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a szerb férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.

Az embercsempészés bűntette alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.