Figyelem, legyünk óvatosak!

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség fontosnak tartja, hogy rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét azokra a veszélyekre, melyekkel csalók próbálnak visszaélni az óvatlan áldozatukkal.

Előző bejegyzésünkben a csaló telefonhívásokra hívtuk fel olvasóink figyelmét, most egy másik, sajnos klasszikusnak mondható bűnelkövetési forma előfordulására irányítanánk a fókuszt.

Csaló bűnözők gyakran élnek azzal a trükkös módszerrel, hogy a gépjárművek kerekét minimális mértékben leeresztik, ami az indulást követően azt eredményezi, hogy az érintett gumiabroncs teljesen leenged nagyon rövid időn belül. Az elkövető az indulástól követi a kiszemelt áldozatát. A gumi leeresztését amikor érzékeli a sofőr, természetesen megáll és kiszáll az autóból, hogy ellenőrizze a rendellenességet. Ekkor lép akcióba az elkövető. Vagy azonnal viszi az autóban található értékeket, amit a sofőr pillanatra magára hagy, vagy ami rosszabb, készségesen megáll a lerobbant autónál, mintha “civil” autós lenne, készségesen felajánlja segítségét ezzel még jobban elvonva a gyanútlan sofőr figyelmét és eközben a tettestárs elvisz minden értéket az autóból, rosszabb esetben az autót magát tulajdonítja el. Nagyon fontos ezért, hogy megelőzzük az ilyen helyzeteket. Mindenképpen ellenőrizze indulás előtt a következőket:

– A gumiabroncsok épek e, fel vannak e fújva, van e szemmel látható rendellenességük?

– Van e bármilyen külsérelmi nyom az autón, ami a legutóbbi megálláskor még nem volt rajta?

– Az iratok, értékek lehetőség szerint nincsenek e szem előtt, vagy könnyen hozzáférhető helyen az autóban annak ellenére, hogy mi vezetjük az autót?

– Van e bármilyen szokatlan jelenség az autón, ami esetleg szembetűnő?

Ha mindezek ellenére mégis bekövetkezne a baj, azonnal értesítse a 112-es segélyhívószámon a diszpécsert.

Fontos, hogy Ön ne dőljön be ezeknek a csaló bűnözőknek!

Figyeljünk a biztonságra, figyeljünk egymásra!