Tisztelettel köszöntjük születésnapja alkalmából a polgárőrök egyik nagy támogatóját

Tököl polgármestere Hoffman Pál nemrégiben ünnepelte születésnapját, amit ő szerényen csak hetvenplusszosnak mond. Lendülete, energiája és tenniakarásának inspirálása megengedi, hogy jó pár évet tagadjon korából.

Hoffman Pál, aki jelenleg is aktív polgárőr, az érettségi és szerszámkészítő szakmai vizsgát a Fáy András Szakközépiskolában tette le 1967-ben. 1982-ben tanári diplomát, majd vállalkozás-marketing szaküzemgazdász másoddiplomát szerzett. 1967-90 között első osztályú kézilabdázóként, sportvezetőként az FTC-ben, az Újpesti Dózsában és a Bp. Spartacusban tevékenykedett. Négy alkalommal szerepelt a magyar kézilabda válogatottban. Edzői pályafutása során vezette a Fradi női kézilabdásait, Csepel Autó, Salgótarján, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Tököl férfi csapatait.

A társadalomban aktívan 1985-től kezdtem el dolgozni, mert több társammal együtt már akkor éreztük, valamit tennünk kell azért, hogy Tököl is olyan település legyen, mint amilyen kisvárosokat Ausztriában, vagy Németországban láttunk – meséli Hoffman Pál. – Ahogy Magyarországon is sorba jöttek a történelmi változások, mi is úgy lettünk egyre aktívabbak. Egy váratlan haláleset miatt 1990-ben tanácselnök lettem a faluban, amit a helyi lakosság a kilenc hónappal későbbi választáskor újabb négy évre meghosszabbított, akkor több mint kilencven százalékos támogatással. Immár a nyolcadik ciklusomat töltöm, és számomra nagyon felemelő, hogy Tököl lakosságának bizalmát még mindig megkapom.  Közben voltam a Pest Megyei Közgyűlés tagja, illetve 2010-14 között országgyűlési képviselő, egyéni körzetet nyerve. Aztán amikor a jogszabályi feltételek miatt választanom kellett, én a polgármesterség mellett maradtam. Immár harmincegy éve irányítom a települést, és nagyon fontosnak tartom, hogy ezt az emberek bizalmából teszem.

A polgármester az elmúlt időszakban a munkáját elismerendő számos díjat kapott. 1994-ben a sport területén elért eredményeiért Aranysíp elismerésben, majd ugyanebben az évben, a közigazgatásban kifejtett tevékenységéért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. 2016. március 15-én Áder Jánostól, a belügyminiszter javaslatára megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Pályafutásának egyik kiemelkedő pontjának tarja 2001-et, amikor Tököl megkapta a városi rangot.

Nagyon büszke vagyok – folytatja – hogy megkaptam a polgármesteri ezüstláncot, mert ezt a díjat a települési polgármesterek közösségétől kaptam. Úgy ítélem meg, hogy ezzel a polgármester társaim is elismerik munkásságom.    

Legnagyobb elismerésnek a Polgármester a tököli polgárok bizalmát tartja, mely az önkormányzati választásokon többször is kilencven százalék feletti támogatottságot eredményezett. 2019 évben a Polgárőrség hosszútávú támogatásáért megkapta az Országos Polgárőr Szövetség Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatú elismerését.

Hoffman Pál (jobbról) kezében a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatú elismerésével

Rendszerváltáskor jópáran úgy éreztük, hogy felütötte a fejét a sátánizmus. Hirtelen elszaporodott a bűnözés, a családok féltették a gyerekeiket, az értéktárgyaikat. Páran összeálltunk és csináltunk Tökölön egy faluvédelmi csoportot, ami jó pár évig ment, majd amikor a jogszabályi feltételek is támogatták a Polgárőrség megalakulását, akkor egyből polgárőr szervezetté alakultunk. A járőrözéshez mostanában már nincs elég időm, de éppen itt az ideje, hogy ezt átadjam a nálam fiatalabbaknak. Tanulják meg ők is, hogy saját magunknak is tennünk kell az erősebb közbiztonságért, a családok nagyobb biztonságáért. Ettől függetlenül a helyi Polgárőrséggel továbbra is tevékeny a kapcsolatom, segítem a szervezetet a pályázatoknál, a szolgálatok finanszírozásában, az autók működtetésében. Szerencsére Szabó Károllyal, az egyesület elnökével nagyon jó a munkakapcsolatunk.

Hoffman Pál máig vallja az Isten, Haza, Család hitvallást, mert mint mondta, ebben benne van minden. A hazaszeretet, a szülőföld szeretete, a család értékéhez való elkötelezettség, a keresztény-nemzeti gondolkodás.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy az emberek megérezzék és megtanulják, ők maguk is tehetnek a saját közösségükért. Lehetnek polgárőrök, önkéntes tűzoltók, dolgozhatnak a közterületek fenntartásában, mindegy, csak érezzék, hogy felelősek a saját környezetükért meg az ott élő családokért.

Születésnapja alkalmából ezúton is kívánunk Hoffman Pálnak jó egészséget és még sok boldog évet!

(Lőwinger)