Biztonságban lezajlott Abonyban a szalagavató

November utolsó szombatján rendezték meg Abonyban a Kinizsi Pál Gimnázium szalagavató ünnepségét, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is a helyi polgárőrök biztosítottak.

Kevesen tudják, de a szalagavató hagyománya is selmecbányai bányászati akadémiáról indult az 1800-as évek közepén. Eleinte a szalagavatót valétálásnak nevezték, amely a latin „Valete!” kifejezésből származik, a jelentése „Éljetek Boldogul”. Ezt rendszerint a végzősök kiáltották a kisebbeknek. A végzős diákok – a mostani szokásokhoz hasonlóan – a szalagavatói szalagot az utolsó tanév első felében, a Szalagtűző Szakestélyen kapták meg.

A szalagot egy ünnepség keretein belül adták át, amely általában az úgynevezett szalagszenteléssel kezdődött. Ennek során a valétáló diákok maguk helyezték fel a selyemből készült szalagot, amelyet a vállon kellett hordani. A szalagra fel volt hímezve a diák monogramja, valamint a valétálás évszáma is. Ez után a valétáló diákok először körbementek az iskolán majd kimentek a városba is. A mentet a legidősebb diák vezette, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot tartott a kezében, míg a többieknek csak egy kis tölgyág volt a kalapjukra tűzve.

Érdekesség, hogy a Sopronban található erdészeti szakközépiskolában a szalagavatót mind a mai napig valétálásnak nevezik, illetve hogy ezt a szokást a Dunaújvárosi Egyetemen is minden évben megtartják, sőt a végzős diákok a városon is végig vonulnak.

A szalagavató jelentőségét az is alátámasztja, hogy erre az eseményre hónapokkal előtte megkezdődik a felkészülés. Az osztályok mindegyike külön-külön táncot mutat be, amely jó alkalom az osztályok közötti természetes rivalizálásra, kulturált, iskolai keretek között.

Nos, ezt a régi szokást vitték tovább november 25-én Abonyban is, ami a helyi polgárőröknek köszönhetően biztonságosan zajlott le.


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel