Együtt az állatokért (+ fotók)

Október 4-én volt az állatok világnapja. Egy nap, amikor a polgárőrök mellett az egész világ összefogott az állatokért.

Az állatok világnapja egy olyan alkalom, amikor mindannyian elgondolkozhatunk azon, hogyan járulhatunk hozzá az állatvilág védelméhez és jólétéhez ­– mondja Oskó Tamás, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség lovas koordinátora. – Az esemény célja, hogy reflektorfénybe helyezze az ember és állat közötti együttélést és rávilágítson az állatok született jogaira és védelmére. A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség is azon szervezetek közé tartozik, melyek mélyen elkötelezettek az állatok jólétének előmozdítása iránt. A lovas polgárőr szolgálat működése kapcsán egy érdekes összefonódást láthatunk az emberek és állatok között. A lovak, mint a szolgálatok fontos résztvevői, nemcsak munkatársakként, de barátokként és társakként is jelen vannak a polgárőrök munkájában. Egy életen át! Ezen felül az esetleges állatmentési tevékenységekben is kiemelt szerepet tölthetnek be, legyen szó akár elveszett, elszökött háziállatokról, vagy akár vadon élő állatok védelméről, hiszen könnyeben gyorsabban mozognak a természetben, mint bármely jármű.

A PVMPSZ részt vesz a helyi közösségekben előforduló génmegőrzési és fajtamentési programokban is ­ folytatja tovább Oskó Tamás. ­– Azokban az esetekben, amikor veszélyeztetett állatfajok kerülnek szóba, a Polgárőrség aktívan részt vehet azok védelmében és a konkrét mentési akciókban. Az ilyen tevékenységek hozzájárulnak nemcsak az egyes állatok életének megőrzéséhez, de az egész fajta védelméhez és fennmaradásához is.

Az Állatok Világnapja kiváló lehetőség a tudatosság növelésére és az állatok védelmének fontosságára irányuló figyelemfelhívásra. A PVMPSZ az információ terjesztése és a közösség tudatosságának növelése terén is aktív szerepet vállalhat, hiszen az állatvédelmi kérdések nemcsak a szakemberek, hanem az egész társadalom előtt álló feladatok és kihívások. Az állatok védelmében és megóvásában az összefogás kiemelt jelentőséggel bír. A polgárőr szervezetek nemcsak saját tevékenységük révén, hanem egyéb állatvédelmi szervezetekkel való együttműködés és közös akciók formájában is hozzájárulhatnak a célkitűzések eléréséhez. Az önkéntesek és a támogatók bevonásával pedig még szélesebb körben mozdíthatják elő a pozitív változásokat.

Az Állatok Világnapja több mint egy esemény. Ez egy emlékeztető azon értékeinkről, melyek köteleznek minket az állatok és a természet iránti tiszteletre és védelemre. A PVMPSZ tevékenységein keresztül pedig látható, hogy az állatvédelem nemcsak szakemberek feladata, hanem mindannyiunk közös felelőssége és kötelessége.

Végül, de nem utolsósorban az együttműködés és a közösség ereje lehet az a kulcs, mellyel valódi változásokat és fejlődést érhetünk el az állatok világában és jólétében. Legyen szó helyi közösségekről vagy nagyobb szervezetekről, egyesíthetjük erőinket, hogy jobbá tegyük ezeknek a lényeknek az életét, akikkel osztozunk bolygónkon – zárja gondolatait a lovas koordinátor.


 • Polgárőrök is segítették a kulturális gálát
  Idén is megtartotta az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége a Regionális Kulturális Gáláját.
 • Biztonságban lezajlott Abonyban a szalagavató
  November utolsó szombatján rendezték meg Abonyban a Kinizsi Pál Gimnázium szalagavató ünnepségét, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is a helyi polgárőrök biztosítottak.
 • Ünnepeltek a polgárőrök Dunakeszin
  Polgárőr Napot szervezett 25-én a Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület, ahol kötetlen módon tudták megünnepelni amit ebben az évben elértek.
 • Még mindig nem késő felkészülni
  Vannak, akik még mindig nem vették tudomásul, hogy november vége van, vagyis másképp kell vezetni, mint nyáron. Aztán ha megcsúszik az autó a nedves, faleveles úton, még ők vannak meglepve. Ki érti ezt?
 • Még időben jött a segítség
  Öngyilkos akart lenni egy férfi november 21-én Albertirsán, de szerencsére egy polgárőr még idejében meg tudta azt akadályozni.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom katasztrófavédelem keresés kibervédelem képzés környezetvédelem köszönet közgyűlés lovas migráció motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás tettenérés Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés évforduló újlengyel