Előremenés, mint a lóoktatás egyik alapja

Nagysikerű előadás és workshop zajlott Újlengyelben március 11-én. Az eseményt nem csak az előadók és az előadások magas színvonala emelte, hanem a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség jóvoltából az internetes élő közvetítés is.

2023 az előremenés éve, avagy a lovak idomításáról közérthetően a hivatás valós művelőitől címmel tartottak szakmai workshopot Újlengyel Művelődési házban. Panyi György nemzetközi hírű belovagló moderálása mellett Göttler Vilmos a díjugratásról, Tuska Pál a military lovaglásról, Komjáthy György a díjlovaglásról, dr. Göblyös István pedig az akadémikus lovaglásról tartott érdekes előadást. Halápi Roland a használati lókiképzésről, Andics Bernadett a terápiás lovaglásról, Tászler Melinda a szabadidomítás rejtelmeiről, Pál Zoltán pedig a western lovaglás szépségeiről beszélt. Homor Zsófia pedig a világban átélt különböző lóversenyeinek élményeiről adott színes beszámolót.     

Az előadás sikerességét mi sem mutatja jobban, mint, hogy a helyszínen levő több mint 150 néző feszült figyelemmel kísérte végig az egész napos előadás-sorozatot és az előadókat komoly szakmai kérdésekkel bombázták.

Oskó Tamás a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség lovas koordinátora szerint a lovas polgárőröknek a szolgálatuk ellátásához különlegesen kell bánniuk a lovaikkal. Mint mondta, nem csak a polgárőr társakat kell ismerni, hanem a lovakat is. – Aki a polgárőr tevékenységet ismeri, az tudja, tapasztalja, hogy a szolgálatok sok esetben éjszaka, autópályák mellett vagy lakott településeken belül, tehát nem a ló által megszokott saját közegében történnek. Az ilyen szituációkra a lovakat képezni kell, ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lovak kiképzése a felhasználásnak megfelelően történjen. Ezért, több lovas szakággal kell kommunikálnunk azzal kapcsolatban, hogy milyen metódusokat célszerű felhasználnunk. Ez volt az az indító ok, ami ösztökélt minket arra, hogy megvalósítsuk ezt a workshopot.

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség mindig kiemelten kezeli a nyitottságot és teret ad az online megjelenésnek. Ezért tartottuk fontosnak, hogy az előadásokat online térben is közvetítsük, ezzel megnyitva a teret az egész világ előtt – mondja dr. Bilisics Péter vármegyei elnök. – A döntés jónak bizonyult, hisz mint kiderült Hollandiából, Portugáliából, Angliából, sőt még Kanadából is élőben nézték a workshop közvetítését. Az ilyen és ehhez hasonló innovatív és előremutató rendezvények szükségességét mutatja az ezer feletti online nézőszám, ami másnapra már több mint kétezerre növekedett. Úgy ítélem meg, hogy jó úton járunk és ezért továbbra is hívei vagyunk a nyitottságnak. Gróf Széchenyi István mondta, hogy merjünk nagyok lenni. Mi merünk, előre megyünk, ezért biztos vagyok benne, hogy máskor is lesznek ilyen grandiózus online közvetítések.

Dr. Bilisics Péter ezúton is köszönetét fejezi ki az összes előadónak, szervezésben résztvevőnek, támogatónak, érdeklődőnek és az össze online nézőnek, hogy a hagyományteremtő esemény létrehozásához és sikerességéhez hozzájárult.  

(Fotó: Lőwinger)

Az előadások teljes hosszában visszanézhetők itt:

Fotók itt:


 • Polgárőrök is segítették a kulturális gálát
  Idén is megtartotta az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége a Regionális Kulturális Gáláját.
 • Biztonságban lezajlott Abonyban a szalagavató
  November utolsó szombatján rendezték meg Abonyban a Kinizsi Pál Gimnázium szalagavató ünnepségét, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is a helyi polgárőrök biztosítottak.
 • Ünnepeltek a polgárőrök Dunakeszin
  Polgárőr Napot szervezett 25-én a Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület, ahol kötetlen módon tudták megünnepelni amit ebben az évben elértek.
 • Még mindig nem késő felkészülni
  Vannak, akik még mindig nem vették tudomásul, hogy november vége van, vagyis másképp kell vezetni, mint nyáron. Aztán ha megcsúszik az autó a nedves, faleveles úton, még ők vannak meglepve. Ki érti ezt?
 • Még időben jött a segítség
  Öngyilkos akart lenni egy férfi november 21-én Albertirsán, de szerencsére egy polgárőr még idejében meg tudta azt akadályozni.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom katasztrófavédelem keresés kibervédelem képzés környezetvédelem köszönet közgyűlés lovas migráció motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás tettenérés Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés évforduló újlengyel