Elszoktunk a téltől

Bár december elejét írjuk, mégis sokakat váratlanul ért a téli időjárás. Ezt bizonyítja az is, hogy az ország számos részén, így Pest vármegyében is számos helyre hívták segítséget kérve a polgárőröket.

Dr. Bilisics Péter, az Országos Polgárőr Szövetség katasztrófavédelmi alelnöke tájékoztatása szerint országszerte helyt állnak a polgárőrök a téliesre fordult útviszonyok miatt. Elsősorban a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon sok munkát adott a tűzoltóknak a téliesre fordult időjárás. Például Tokodaltáró és Dorog között a 10-es, Bakonyszentkirály és Veszprémvarsány térségében a 82-es, Mánfánál a 66-os és Hőgyésznél a 65-ös főúton. Somogy vármegyében, Kapoly és Lengyeltóti térségében, a fővárosban elsősorban a budai kerületekben, valamint a káposztásmegyeri Farkaserdő utcában a közúti, a Sárbogárdhoz tartozó Rétszilason pedig a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák. A Dunántúl keleti felén, a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon tegnap délután óta folyamatosan esik a hó, havas eső, a legkeletibb megyékben az eső. Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun vármegye egyes területein a frissen hullott hó vastagsága meghaladta a 10-15 cm-t, néhol elérte a 20 cm-t, de a Duna–Tisza közén, Pest és Nógrád vármegyében, a Mátrában és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi részein is 5-10 cm friss hó hullott.

Pest megye több településén is áramszünet volt december 7-én. Az eddigi információk szerint több közintézmény nem tudott aznap kinyitni. Csütörtök reggel az északi és a keleti agglomerációból jeleztek áramszünetet, a tűzoltókat országszerte több mint százszor riasztották. A Pilis környéki iskolákban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el.
Az eddig érintett települések: Piliscsév, Piliscsaba, Pilisszentlélek, Pilisszentkereszt, Pilisszántó, Pilisszentiván, Tinnye, Solymár, Fót egy része, Mogyoród, Erdőkertes, Őrbottyán, Vácrátót, Csömör, Isaszeg és Kerepes.

A polgárőrök ország szerte együtt dolgoznak a tűzoltókkal, rendőrökkel, településőrökkel, önkormányzatokkal, sőt ha igény van rá a családsegítőkkel is. Söprik, lapátolják a havat a házak előtt, segítenek az idős, rászoruló embereken és az önkormányzattal együttműködve figyelnek az egyedül élőkre.

(Fotó: illusztráció)


Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel