Embereket és állatokat kellett menteni az örkényi erdőtűzből

Miközben az ország a budapesti és pécsi tűzesetekre figyelt sajnos Örkény és Tatárszentgyörgy között is égett az erdő, tarló, rét a hét közepén. Az ország eddigi legnagyobb szabadtéri tüzénél a hivatásos tűzoltók mellett számos Pest megyei polgárőr harcolt a lángokkal, mentett életeket.

A tüzet először vizuálisan észleltük – mondja a Pest Megyei Polgárőr Szövetség Lovas koordinátora Oskó Tamás – mert Tatárszentgyörgytől légvonalban csak pár kilométerre lakom. Csütörtök délelőtt már láttuk, hogy irgalmatlanul füstöl valami, aztán hamarosan hivatalosan is megkaptuk az értesítést, hogy ég a tarló Tatárszentgyörgy mellett. Akkor a szél még csak Tatárszentgyörgy felé terelte a lángokat, amit a katasztrófavédők illetve a civilek megpróbáltak megfékezni. Először csak az aljnövényzet égett majd onnan terjedt tovább a lombkoronára, ami már nagyon veszélyessé vált, mert a terület borókás, tűleveles fákkal teli erdős rész, ami ugyebár a gyanta miatt nagyon tud égni. 

Csütörtök estére úgy nézett ki, hogy a tűzoltóknak sikerül megakadályozni a tűz tovább terjedését, de sajnos péntek reggelre megfordult a szél és a lángok más irányban, egészen Dabas határáig terjedtek, ahol már házakat és emberéleteket is veszélyeztetett.  Ott komoly küzdelem zajlott, hogy megvédjék a lakóházakat. Az oltást nehezítette, hogy a szél váltakozó irányba és intenzitással fújt miközben rekkenő meleg volt.

Az eseményről a Dabas TV is beszámolt, melyet erre a linkre kattintva tud megnézni. https://youtu.be/R8U2oAXTK9w

Sponga János, az Örkényi Polgárőrség vezetője a televízió kérdésre elmondta, hogy ők elsősorban biztosítási feladatokat láttak el. 

Ráadásul kigyulladt egy ezerkettőszáz bálából álló szalmakazal pénteken éjszaka Áporka külterületén is. A közel fél tucat tűzoltóegység erőgépek segítségével bontotta szét az égő bálákat, közben megkezdte az oltását valamint megakadályozta a tűz továbbterjedését.

Hihetetlen mértékű civil összefogás volt pénteken, hogy megvédjék a lakott területeket és szerencsére péntek estére elkezdett esni az eső, ami segített eloltani az izzó erdős területet. Örkényen és Dabason is óriási zivatarral ért oda a meteorológiai front.

Az ország legnagyobb szabadtéri tüze tombolt két napon keresztül Örkény, Táborfalva, Tatárszentgyörgy és Dabas között csütörtök óta – így jellemezte Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a történteket.

Csaknem 2800 hektárnyi területen pusztított a tűz, mely felbecsülhetetlen károkat okozott a növény- és az állatvilágban is.

(Fotó: Ráckevei Tűzoltóság)

Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel