Fontos mérföldkő a szelindek kutyafajta megmentéséért

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség egy izgalmas és úttörő együttműködési lehetőséget indított a szelindek ősi magyar kutyafajta génrekonstrukciós programja területén.

Kevesen tudják, hogy a szelindek egy nagy testű, nagyon vastag nyakú, zömök törzsű, rövid, sima szőrű, erős kutyafajta, melynek jellegzetessége a félig felálló füle, lecsüngő ajka, rövid és nagyon tompa orra. A lefogó típusú nagyvadvadászattól kezdve a mészárszékeken történő munkán át az egykori történelmi Magyarország területének őrzéséig sokféle szerepet szántak neki amiért nagyon közkedvelt volt, ám a szelindekek az első világháborút követően eltűntek, tulajdonképpen kihaltak. A szelindek kutyák a mészárosok kedvelt kutyája volt.

A génmegőrzés és az ősi magyar állatfajták rekonstrukciója iránti elkötelezettségével összhangban a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség megbízásából Perényi Gábor állatvédelmi génmegőrzési és génrekonstrukciós referens illetve Oskó Viktória környezetvédelmi koordinációs munkatárs nemrégiben megkezdte a tárgyalásokat Virág Boglárkával és Bartha Lászlóval a Szelindek Projekt szakembereivel, hogy ez a kutyafajta, mint stabil idegrendszerű állat, integrálódjon a szolgálati felhasználásba és az együttműködés segítségével tovább népszerűsítsék azt.

Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk az ősi magyar állatfajták mint a kuvasz és hucul génmegőrzésére, népszerűsítésére, mely e projekt támogatásával még szélesebb körben valósulhat meg – mondta dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem hulladék idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác újlengyel