Fontos mérföldkő a szelindek kutyafajta megmentéséért

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség egy izgalmas és úttörő együttműködési lehetőséget indított a szelindek ősi magyar kutyafajta génrekonstrukciós programja területén.

Kevesen tudják, hogy a szelindek egy nagy testű, nagyon vastag nyakú, zömök törzsű, rövid, sima szőrű, erős kutyafajta, melynek jellegzetessége a félig felálló füle, lecsüngő ajka, rövid és nagyon tompa orra. A lefogó típusú nagyvadvadászattól kezdve a mészárszékeken történő munkán át az egykori történelmi Magyarország területének őrzéséig sokféle szerepet szántak neki amiért nagyon közkedvelt volt, ám a szelindekek az első világháborút követően eltűntek, tulajdonképpen kihaltak. A szelindek kutyák a mészárosok kedvelt kutyája volt.

A génmegőrzés és az ősi magyar állatfajták rekonstrukciója iránti elkötelezettségével összhangban a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség megbízásából Perényi Gábor állatvédelmi génmegőrzési és génrekonstrukciós referens illetve Oskó Viktória környezetvédelmi koordinációs munkatárs nemrégiben megkezdte a tárgyalásokat Virág Boglárkával és Bartha Lászlóval a Szelindek Projekt szakembereivel, hogy ez a kutyafajta, mint stabil idegrendszerű állat, integrálódjon a szolgálati felhasználásba és az együttműködés segítségével tovább népszerűsítsék azt.

Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk az ősi magyar állatfajták mint a kuvasz és hucul génmegőrzésére, népszerűsítésére, mely e projekt támogatásával még szélesebb körben valósulhat meg – mondta dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke.

 • Polgárőrök is segítették a kulturális gálát
  Idén is megtartotta az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége a Regionális Kulturális Gáláját.
 • Biztonságban lezajlott Abonyban a szalagavató
  November utolsó szombatján rendezték meg Abonyban a Kinizsi Pál Gimnázium szalagavató ünnepségét, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is a helyi polgárőrök biztosítottak.
 • Ünnepeltek a polgárőrök Dunakeszin
  Polgárőr Napot szervezett 25-én a Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület, ahol kötetlen módon tudták megünnepelni amit ebben az évben elértek.
 • Még mindig nem késő felkészülni
  Vannak, akik még mindig nem vették tudomásul, hogy november vége van, vagyis másképp kell vezetni, mint nyáron. Aztán ha megcsúszik az autó a nedves, faleveles úton, még ők vannak meglepve. Ki érti ezt?
 • Még időben jött a segítség
  Öngyilkos akart lenni egy férfi november 21-én Albertirsán, de szerencsére egy polgárőr még idejében meg tudta azt akadályozni.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom katasztrófavédelem keresés kibervédelem képzés környezetvédelem köszönet közgyűlés lovas migráció motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás tettenérés Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés évforduló újlengyel