Játékos, nyílt programokkal a gyerekek szakszerű felvilágosításáért (+ videó)

Baleset-megelőzési közlekedés-biztonsági és bűnmegelőzési programokat szerveztek március 6-án Dunakeszi főterén. Az érdeklődéssel szerencsére nem volt gond.

Nem a megszokott módon, szerdán délután rendezték meg Dunakeszin a “Közlekedésbiztonság, baleset-megelőzés, bűnmegelőzés, avagy új kihívások a bűnözés és a közlekedésbiztonság területén” elnevezésű programot, melyet a Közlekedéstudományi Intézet és az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség szervezett meg. A szabadtéri nyilvános programot azért hétköznap délutánra tervezték, hogy minél több iskolás gyereket tudjanak megszólítani, elérni és a rendezvényre kicsábítani.

A Magyar Autóklub egy különleges kamionnal érkezett, amiben a kiállított ismertető táblákon és videókon nézhette meg és tájékozódhatott az ember a közlekedés veszélyeiről, a különböző biztonsági eszközökről, rendszerekről. Emellett a bátrabbak kipróbálhatták a kamion elé kiállított borulásszimulátort, vagy végig mehetett egy akadálypályán a bódultságot szimuláló részegszemüveggel. Volt roller és bicikli KRESZ pálya, illetve elméleti előadás kiscsoportokban, az igényeknek, korcsoportnak megfelelően. 

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési standján kiemelten foglalkoztak az utóbbi időkben olyannyira elszaporodó kiber-bűncselekmények elleni felvilágosítással, tájékoztatással. Ismertetőt adtak a befektetési csalásokról a telefonos átverésekről, az adathalászatról és az ezzel kapcsolatos adatvédelemről, a Rendőrség vagy Ügyészség nevében küldött hamis e-mailekről, a bank nevében különböző programok feltelepítésére felszólító erőszakos és/vagy sürgető telefonhívásokról. Példákkal mutatták be, hogyan dolgoznak az online piactéren a csalók, miért kell vigyázni, ha valaki Foxpost fizetést szorgalmaz, mi az árulkodó jele a Netflixes csalásnak, vagy az illegális pénzmozgásnak. 

Természetesen a polgárőrök is kitettek magukért. Bemutatták a különböző formaruhákat, sőt, ha valaki akart (márpedig sok kisgyerek akarta) felülhetett a kiállított polgárőr motorra, beülhetett a szolgálati autóba, megnézhette a kiállított drónt, a keresőkamerákat, vagy a rendszámfelismerő rendszert. A polgárőrök emellett készséggel válaszoltak minden kérdésre. Míg a kicsik inkább a technikával kapcsolatban kíváncsiskodtak, a nagyobbak már előre gondolkodtak és a kötelező ötven órás közösségi szolgálat teljesítésének lehetőségeiről érdeklődtek. A Gördögök SE pedig a biztonságos kerékpározást elősegítő programokkal, mint például mobil KRESZ parkkal, kerékpáros “okosfallal”, ügyességi pályával színesítette a napot.  

Érdekes volt ez a nap – mondja dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke. –  Jó volt látni a gyerekek érdeklődését, nyitottságát ugyanakkor az is látszódott, hogy különösen a kibervédelem terén jól tájékozottak. Örülök, hogy sok gyerek érdeklődött a polgárőrök munkája iránt, ami azt feltételezi, hogy az utánpótlással nem lesz gondunk. Jól látszódott, hogy a játékos, ugyanakkor nyílt és őszinte programokkal hatékonyan lehet tanítani a gyerekeket. Arra is gondoltunk, hogy az órák után a nebulók ne maradjanak éhesek, így az egyik támogató szponzorunk segítségével 140 adag meleg ebédet osztottunk ki, amiben volt vegán, liszt és tejmentes étek is. 


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel