Jól gondolja meg, megnyitja-e!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki Emotet malware terjedésével kapcsolatban, mely újabban excel fájlokkal terjed.

Az NBSZ NKI tapasztalatai alapján a malware terjesztésére irányuló e-mail tevékenység az elmúlt időszakban ugrásszerűen megemelkedett. Elsősorban szenzitív adatok megszerzésére tesz kísérletet, mint például banki adatok, böngészőben mentett adatok, különböző azonosítók, emellett billentyűzetfigyelési funkcióval is rendelkezik, és zsarolóvírus telepítésre is alkalmas. Egyes változatai az áldozat postafiókjának felhasználásával terjesztik tovább a malware-t.

Az Emotet terjesztése jellemzően fertőzött MS Office dokumentumokkal történik, a jelenlegi kampányban a támadók elsősorban Excel állományokon keresztül kísérlik meg telepíteni a káros tartalmat. Az Emotet ezen variánsának egyik jellemzője, hogy terjesztése során korábban megszerzett e-mail üzenetek kerülnek felhasználásra, amelyre „válasz”-ként küldik a káros tartamú e-mailt. A levelekben jelszóvédett ZIP állomány található, illetve a kibontáshoz szükséges jelszót is tartalmazza, amely az állomány futtatásához szükséges.

Ezért javasoljuk, ha valakitől kap egy tömörített fájlt és a levélben megadják a jelszót is, mindig legyen óvatos. Csak ellenőrzött fájlt nyisson meg és/vagy csomagoljon ki!

További részletek itt olvashat.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel