Jól gondolja meg, megnyitja-e!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki Emotet malware terjedésével kapcsolatban, mely újabban excel fájlokkal terjed.

Az NBSZ NKI tapasztalatai alapján a malware terjesztésére irányuló e-mail tevékenység az elmúlt időszakban ugrásszerűen megemelkedett. Elsősorban szenzitív adatok megszerzésére tesz kísérletet, mint például banki adatok, böngészőben mentett adatok, különböző azonosítók, emellett billentyűzetfigyelési funkcióval is rendelkezik, és zsarolóvírus telepítésre is alkalmas. Egyes változatai az áldozat postafiókjának felhasználásával terjesztik tovább a malware-t.

Az Emotet terjesztése jellemzően fertőzött MS Office dokumentumokkal történik, a jelenlegi kampányban a támadók elsősorban Excel állományokon keresztül kísérlik meg telepíteni a káros tartalmat. Az Emotet ezen variánsának egyik jellemzője, hogy terjesztése során korábban megszerzett e-mail üzenetek kerülnek felhasználásra, amelyre „válasz”-ként küldik a káros tartamú e-mailt. A levelekben jelszóvédett ZIP állomány található, illetve a kibontáshoz szükséges jelszót is tartalmazza, amely az állomány futtatásához szükséges.

Ezért javasoljuk, ha valakitől kap egy tömörített fájlt és a levélben megadják a jelszót is, mindig legyen óvatos. Csak ellenőrzött fájlt nyisson meg és/vagy csomagoljon ki!

További részletek itt olvashat.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom katasztrófavédelem keresés kibervédelem képzés környezetvédelem köszönet közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás tettenérés Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés értekezlet évforduló újlengyel