Majdnem ölt a szén-monoxid

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség 24 órás szakmai ügyeletére állampolgári bejelentés érkezett, miszerint 18-án Törökbálinton az Otelló utcában egy négy fős család feltehetően szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A rosszullét miatt a törökbálinti hivatásos tűzoltó egység méréseket végzett és kimutatta a szén-monoxid jelenlétét az ingatlanban. A mentők négy embert szállítottak kórházba.

 A megváltozott klímahelyzet okán még az új, valamint a jól karbantartott tüzelőkészülékek is veszélyt rejthetnek, ezért érdemes feltenni a kérdést: Mindenkinél van szén-monoxid jelző? Szabályszerűen van a szén-monoxid vészjelző elhelyezve? Ha igen, szokta tesztelni? Ne feledje, a szén-monoxid jelző életet menthet.

Mi a szén-monoxid?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely a földgáz, fa, szén, faszén, fűtőolaj, parafin, benzin, propán, bután stb. anyagok égése nyomán keletkezik, de például a cigaretta füstje is tartalmaz szén-monoxidot. Erősen mérgező gáz és mivel jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, a szén-monoxidot néma gyilkosnak is nevezik. A szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak kicsit könnyebb. Fizikai tulajdonságai nagyon hasonlóak a levegő 78%-át kitevő nitrogén jellemzőihez. Ezért a szén-monoxid bár jellemzően felfelé száll, a levegővel kis légáramlás hatására is erősen keveredik, így helyiségen belüli rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze). Sokan azt hiszik, hogy lefelé száll, ami nem igaz. Lent jellemzően a borospincében keletkező szén-dioxid (CO2) gyűlik össze.

Olvassa el ezt is:

Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel