Még mindig nem késő felkészülni

Vannak, akik még mindig nem vették tudomásul, hogy november vége van, vagyis másképp kell vezetni, mint nyáron. Aztán ha megcsúszik az autó a nedves, faleveles úton, még ők vannak meglepve. Ki érti ezt?

November 24-én a kora reggel ment hazafelé autóval az egyik Pest vármegyei polgárőr Pátyon, amikor előtte egy Toyota Yaris gépkocsi megcsúszott, a lassító szigetnél árokba csapódott, majd onnan egy villanyoszlopnak ütközött.

A polgárőr azonnal megállt, hogy segítsen. Az autó totálkáros lett, sőt a villanyoszlop is megsérült. A polgárőr azonnal hívta a rendőröket, tűzoltókat és a helyi közterület-felügyelőket. A hatóságok kiérkezéséig irányította a forgalmat.

Szerencsére személyi sérülés nem történt, a balesetet szenvedő nő egyedül utazott az autóban. A polgárőr próbálta megnyugtatni, majd autómentőt is hívott neki segítségül.

Az eset kapcsán ezúton is emlékeztetünk mindenkit, hogy ősszel, az úttesten felhalmozódó nedves levelek rendkívül csúszóssá válhatnak, ami hasonlóvá teszi a vezetési körülményeket a jégen történő vezetéshez. Ráadásul a hőmérséklet fagypont alá csökkenésével a levelek is megfagynak és rendkívül veszélyessé válnak az úttesten. Amellett, hogy csökkentik az autó tapadását, megcsúszást és a jármű uralmának vesztését okozva, a levelek még el is fedik a felfestett útjelzéseket, ami megnehezíti a sávok helyének felismerését.

Érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

  • Lassítson le, ha levelekkel borított úton haladsz, különösen a kanyarokban tartson nagyobb követési távolságot!
  • A levelek miatt nehezebb észrevenni az úthibákat, kerülje a nagy levélhalmokat!
  • Tisztítsa meg a szélvédőt és az ablaktörlő lapátjait a ráhullott falevelektől!
  • Ne parkoljon levélhalom fölé, a kipufogórendszer vagy a katalizátor is tüzet okozhat!
  • Ködös időben használjon tompított fényszórót!
  • Ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát csak abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják!
  • Felüljáróknál és hidaknál különösen óvatosan vezessen, mivel ezek a terültek gyorsabban fagynak át, mint az úttestek!
  • Ügyeljen azokra a területekre, ahol fekete jég képződik az úttesten! A szitáló csapadékból, vagy az autók kipufogógázának kondenzvíz-tartalmából képződő hajszálvékony, átlátszó jégréteget rendkívül nehéz észrevenni az aszfalton. Egyedül a sebesség csökkentése, a hirtelen kormánymozdulatok és a pánikszerű vészfékezés elkerülése segít.

A nedves úton történő vezetés még egy rutinos sofőrnek is problémát okozhat. Javasoljuk, hogy vegyen részt speciális vezetéstechnikai tréningen.


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel