Ne feledkezzünk meg a madarakról sem (+ videó)

Itt a hideg. Ilyenkor a kisállatainkat fokozottan védjük a hidegtől, de a körülöttünk élő kerti madarak nehezebben találnak maguknak élelmet, ezért róluk sem szabad elfeledkezni.

Sok madárfaj tölti nálunk a telet, ezért a hónapokon át tartó madárvédelmi feladatoknak évszázados hagyománya van Magyarországon. Alapvetően az első fagyok megjelenésétől március végéig tart a madarak etetési szezonja. Ha új helyen kezdünk etetni, érdemes már október közepén hozzáfogni, hogy a madarak időben megszokják az etető helyet. A korai kezdésnél elég, ha némi pintyeleséget szórunk a földre, az etetőbe, az etető környékére. Érdemes néhány almát, almaszeletet tűzni az ágakra, ha olyan helyen lakunk, ahol nincs bodza vagy egyéb magas cukortartalmú bogyós növény.

Az etető helyének kiválasztásakor a legfontosabb, hogy nyugodt helyen legyen, életterünktől, háziállatainktól távolabb, és legyen a közelben búvóhely. A madarak többnyire félénkek és csak pár pillanatra használják az etetőt. Az etető környékén levő bokor vagy cserje biztonságos búvóhelyként szolgál arra, ha mégis megijednének. Ha van kutyánk vagy macskánk, akkor érdemes magasabbra tenni az etetőt.

Fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet! A kistestű, gyakran alig 10 gramm súlyú madarak számára -10°C alatt a túlélést jelentheti egy kis étel, ugyanis tartalékuk csak az éjszaka átvészelésére elegendőek. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. Ha valamiért nem tudjuk őket folyamatosan etetni, naponta csökkentsük a kihelyezett eleség mennyiségét! A madarak ezt érzékelve, egyre nagyobb körben keresgélnek, majd tovább állnak.

A legjobb madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgómag, amit apró szemű magvakkal, pl kölessel kevertünk össze stb. A legegyszerűbb, ha kereskedelemben kapható cinke, pinty vagy hullámos papagáj magkeveréket vásárlunk. Kifejezetten jó az, ha a napraforgó törött, „szemetes”! Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgó szemek feltörésére (pl. vörösbegy, ökörszem), e fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom és egyéb apró magvakat tudják csak hasznosítani. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, leginkább almával is etessünk! Ezeket szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a mai jogszabályok értelmében a városokban élő galambok etetése tilos, tehát csak a kistestű madarakat etessük.

Gondoljunk a vízre is. Érdemes egy nagyobb tálat kitenni, benne 1 centiméternyi vízzel. így az itatás mellett fürödni is tudnak benne, ami az élősködőktől szabadítja meg őket.

Hogy mégis miért éri meg nekünk foglalkozni ezekkel? Egyrészt, hogy a közelünkbe csalogassuk, megfigyeljük, megismerjük a madarakat, gyönyörködjünk bennük, szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük, másrészt a lakóhelyünkhöz közel csalogatott madarak összeszedik a gyomnövények magvait is, elpusztítják a kártevő rovarokat, kis rágcsálókat, vagyis biológiai védelmet nyújtanak az embernek.

A Bükki Nemzeti Park szakembere az alábbi tanácsokat adja:


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel