Nem volt ittas sofőr az ellenőrzöttek közt

Finn módszerrel ellenőrizték a gépkocsivezetőket április 2-án, Budaörsön a rendőrök, akik az akció sikeres lebonyolításához a polgárőrök segítségét is kérték.

Április 2-án reggel 4 óra és 8 óra között hajtottak végre közúti gépjármű ellenőrzést rendőrök és polgárőrök a Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén. A hirtelen megváltozott időjárás szakadó esőt, erős szelet és az előző napi 28 fok helyett 6 fokos hőmérsékletet hozott, ami sok autóst tréfált meg.

Féltucatnyian ellenőrizték a felállítási ponton az arra közlekedő gépjárműveket – mondja dr. Bilisics Péter, aki polgárőr vezetőként maga is részt vett a több órás akcióban.  –  Örömmel tapasztaltuk, hogy a több mint száz ellenőrzött gépkocsivezető közt nem volt ittas, a rendőröknek senkivel szemben nem kellett intézkedniük. A közlekedési morálon és kultúrán viszont még sokat kellene változtatni. Ugyanis elengedhetetlen az út- és látási viszonyok figyelembevétele, a helyes sebesség megválasztása és a hatósági jelzések maradéktalan figyelembevétele illetve végrehajtása.

A Finn módszer lényege, hogy egy előre kiválasztott helyszínen, egyidejűleg több rendőr bevonásával, nagyon rövid idő alatt történik meg a gépjárművezetők ellenőrzése, mivel a közúti kontroll csak a járművezetők ittasságára korlátozódik. Az ittas vezetés az európai közutak második fő gyilkosa. Az ittasan okozott személyi sérüléses közúti balesetek száma sajnos magas, 2021-ben 1304, 2022-ben 1115, 2023-ban pedig 1204 eset volt.
Az ittas vezetés problematikája nem új keletű, ennek megfelelően az ellene történő fellépés jegyében az elmúlt évtizedek során számos intézkedést hoztak kontinensünkön, közösségi és nemzeti szinten egyaránt. Az ittas vezetés kiemelt veszélyességének felismerésével megnőtt az ittasság ellenőrzések száma, szigorodott a kapcsolódó szabályozási háttér, mint például a csökkenő jogszabályi limitek, a magasabb szintű vér- és légalkohol értékek bűncselekménnyé nyilvánítása, szigorodó szankciórendszer, járműelkobzás. Napjainkban az ittas sofőrök bármikor számíthatnak arra, hogy tetten érik őket, felelősségre vonásuk esetén szigorú szankciókat szabhatnak ki rájuk, és tudhatják azt is, hogy cselekedetüket a társadalom tagjainak többsége mélyen elítéli.

(Fotó: illusztráció)


Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel