Pest vármegyei polgárőrök mutatták be felkészültségüket (+ képek)

Tavaszi Nyitány 2024 címmel rendezett a polgárőreinek összevonást március 24-én, Gidrán-Majorban a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség, ahol bemutathatták felkészültségüket, tudásukat.

A kora tavaszi csípős reggeli időjárás sem akadályozta meg, hogy a Gidrán-Majorban megtartsák az egész napos rendezvényt. Az előző este érkezőket reggel 7 órakor trombitaszóval ébresztették, majd egy gyors reggeli után elkezdődött a programsorozat.

Elsődlegesen a ló aktív felhasználásával megáldott különböző szervezetek, alakulatok évszázadokon keresztül minden évben két dedikált összevonást/szemlét tartottak. Ezen hagyományok tiszteleteként tartjuk igazán fontosnak a PVMPSZ lovas szakmai koordinációjában az összevonásokat – mondja Oskó Tamás, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség szakterületi koordinátora. – A díjugratás egy ősi feladat, miszerint a ló az előtte álló akadályokat a rajta ülő lovas utasítása szerint teljesíti. Oskó Zsófia polgárőr (Újlengyeli Polgárőr Egyesület) és a Shagya Arab Rege Álom nevű lovon mutatta be zenei aláfestésű programját. A feladatmegoldás fa nélküli jó tempójú, hibamentes lovaglást hozott, melyet a nézők tapssal jutalmaztak a lovasnak és lovának. A Program következő epizódja a lovaglásban igen fontos és nélkülözhetetlen idomítási bemutató volt. A díjlovas programot Komjáthy Lili polgárőr (Ország Közepe Környezetvédelmi és Polgárőr Egyesület) mutatta be a Gidrán XXIII-51 Buján őshonos Gidrán fajtájú lovával. A program talán leglátványosabb traktusa érkezett Gál-Csekeő Dorottya és társa (Isaszegi Hadak Útja Kutyás és Lovas Polgárőr Egyesület) jóvoltából. Zászlók, hordók, ponyvákkal végrehajtott igen látványos engedelmességi feladatok végrehajtásra, melyek a mindennapi szolgálatok használatközben előforduló feladatait szimulálta. A program katarzisa akkor jött el, amikor Nádai-Nagy Péter engedelmességi tréner füstgyertyákkal, riasztó pisztollyal és rakétákkal okozott fény- és hanghatást, melyek feszegették a lovak tűrőképességének határait, de ellenálltak, és ezáltal a programot sikeresen hajtották végre – értékelte a lovas eseményeket Oskó Tamás.

Látványos volt Nádai-Nagy Péter és Nádai-Nagy Kamilla bemutatója Billel, a bikával, és bár lett volna rá lehetőség sokan nem mertek felülni a közel 850 kilós polgárőr állat hátára. Az érdeklődők emellett megnézhették Szabó Balázs kutyás tréningjét, majd a polgárőrök az M5 autópálya melletti erdős részen láttak el szituációs mélységi határvédelmi szolgálatot.

A bemutatók mellett természetesen más programok is voltak. Például Íjászat gyermekeknek és felnőtteknek, lovas hintó, a Gördögök SE segítségével a térképismereteket, a tájékozódást, tájolást, a turistajelzéseket lehetett megtanulni, de volt kerékpározás elméleti és gyakorlati ismereteket felelevenítő interaktív játék is. De arról se feledkezzünk el, hogy a szervezők egész nap ingyen büfével és grill ebéddel kedveskedtek. 

A rendezvényen dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke az áldozatkész és kiemelkedően aktív munkájáért Elnöki Elismerésben részesítette Szemők Istvánt, az Önkéntes Polgárőr Egyesület Albertirsa polgárőrét.

A rendezvény hangulatát az alábbi életképekkel igyekszünk bemutatni:


Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel