Pest vármegyei polgárőröket jutalmazott az OPSZ

A Polgárőrség kézben tartja a bűnmegelőzés zászlóját – mondta dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a szervezet a május 13-án, Budapesten megtartott Küldöttgyűlésén, ahol mások mellett három Pest vármegyei polgárőr munkáját is elismerte és jutalmazta.

A gondoskodó Polgárőrség

Dr. Túrós András a tavalyi évet értékelő beszédében elismerte, hogy bár a 2022-es év tele volt nehézségekkel, mégis, harmincegy éves történetének legjobb, legsikeresebb esztendőjét zárta tavaly a Polgárőrség. A sikeres programok közül történelmi jelentőségűnek nevezte a megerősített határvédelmi szolgálatot, amelyet a kormány felkérése alapján, az ország déli határán teljesített 20 ezer polgárőr, akik 15 ezer határsértőt és 17 embercsempészt fogtak el.

Dr. Túrós András:   Polgárőrség kézben tartja a bűnmegelőzés zászlóját
Dr. Túrós András: Polgárőrség kézben tartja a bűnmegelőzés zászlóját

Dr. Túrós András hangsúlyozta, a 66 ezres létszámú Polgárőrség szakmailag egységes és gyorsan alkalmazkodik, bizonyíték erre a Covid-járvány alatti karitatív munka és az ukrán menekültekről való gondoskodás. Ezért is született meg az idei év kiemelt programja, a „Gondoskodó Polgárőrség” éve. Emellett idén is kiemelkedő lesz a polgárőrök közterületi bűnmegelőző jelenléte és folytatódik a Magyar Falu 100 biztonsági program is, amelynek keretében tavaly 36 új egyesület alakult, de idén inkább a bajban lévő egyesületek megsegítésére kell helyezni a hangsúlyt.

Mint az elnök ismertette, 2022-ben országosan több mint 10 millió szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök, a szabadidejük terhére, más emberek biztonsága érdekében, ez pénzben kifejezve, mintegy 20 milliárd forintot érő önkéntes munka. A Polgárőrség kézben tartja a bűnmegelőzés zászlóját – fogalmazott az elnök.

Negyvenötből a kilencedikek
Dr. Balogh János: Európában a kilencedik legbékésebb országnak számít Magyarország

Dr. Balogh János rendőr altábornagy országos rendőrfőkapitány is felszólalt a gyűlésen, ahol köszönetet mondott a polgárőröknek, egyben tájékoztatta a küldötteket az ország tavalyi közbiztonsági helyzetéről. A közbiztonsággal kapcsolatban kiemelte, annak ellenére, hogy tavaly valamelyest emelkedett a bűncselekmények száma, ám Európában ettől függetlenül a kilencedik legbékésebb országnak számít Magyarország. Mint mondta, soha nem látott mértékben nőtt az online térben elkövetett bűncselekmények száma. „A leggyengébb láncszem még mindig az ember, hihetetlen az emberek hiszékenysége, 100 milliós tételekben csapják be őket, segítsenek figyelmeztetni a lakosságot” – kérte dr. Balogh János, aki reményét fejezte ki, hogy a polgárőrök még sok évig szolgálják a rendőrökkel együtt Magyarország biztonságát.

A megújulásért

Dr. Túrós András kéri az Alapszabály módosítását

A küldöttek a nap folyamán több ponton is módosították az OPSZ Alapszabályát, hogy ezzel is segítség a megújulást, az élethez való igazodást. Így megszűnik a kettős tagsággal járó több polgárőr igazolvány. Polgárőr egyesület tagja részére mindaddig nem igényelhető újabb polgárőr igazolvány, amíg más egyesületnél érvényes igazolvánnyal rendelkezik. Ezentúl, a járások területén, az ifjú polgárőrök koordinálását és toborzását az ifjúsági referensek segítik, valamint megszűnik a Gépjármű-felderítési tagozat, a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) Tagozat és a Nő Tagozat. A kutyás szolgálati terület leválik a Lovas Tagozatról és önállóan Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozatként működik tovább. Létrejön továbbá egy teljesen új ágazat, Katasztrófavédelmi Polgárőr Tagozat névvel.

Jutalmazások

A rendezvény végén az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, valamint az országos rendőrfőkapitány elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végzőknek, köztük három Pest vármegyei polgárőrnek is.

A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést Molnár Károly Zsolt a Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület tagja, az OPSZ Életmentő Érdemérem kitüntetést pedig Krecsák Attila Csaba a Ceglédberceli Polgárőr Egyesület elnöke vehette át. Az Országos Rendőr-főkapitányság külön elismerését pedig Bodnár Ferenc a Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület tagja érdemelte ki.

(Forrás: opsz.hu)


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel