Polgárőröket jutalmaztak ’56 tiszteletére (+ fotók)

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet dísztermében tartotta október 21-én az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett díszünnepségét az Országos Polgárőr Szövetség, mely keretén belül három Pest vármegyei polgárőr vehetett át rangos elismerést.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepi beszédében kiemelte, a veszélyek korát éljük. A polgárőrök segítették a Covid-járvány elleni védekezést, ott vannak a déli határon, vagy bármilyen természeti csapás kárenyhítésénél, vagy akár helyi események biztosításánál. Hozzátette, minden polgárőr tevékenység középpontjában a biztonság áll. A biztonság azonban mind több országban egyre nagyobb veszélybe kerül, ezért fontos a polgárőrök tevékenysége és az együttműködés az állam és a Polgárőrség között – folytatta az államtitkár.

Rétvári Bence mond köszöntő beszédet a Polgárőrség október 23-i díszünnepségén

Az államtitkár kitért arra, hogy Európában újra határok emelkednek. Hangsúlyozta: ezek az országok arra készülnek, hogy ameddig az illegális migrációnak és a terrorfenyegetettségnek ez a szintje fennáll, az ideiglenesnek mondott intézkedéseket hosszú távon fenntartják. Leszögezte, a legfontosabb érték a biztonság, az a jövő záloga, és azt kell megvédeni, amiért 56-ban is harcoltak az emberek: a függetlenséget és a szabadságot, mert a biztonságot akkor tudjuk megőrizni, ha függetlenek és szabadok vagyunk. Hozzátette, azért lobbant lángra egy pillanat alatt Budapest és az egész ország, mert a tömegek már régen várták, hogy valami történjen, mert elnyomásban nem akartak élni, szabadságot és függetlenséget követeltek, hogy magukról dönthessenek, és így lehessen szabad és biztonságos az ország.

 „Nem nagy nevek indították el a forradalmat, hanem hétköznapi emberek, büszkék vagyunk rájuk. Ők voltak a hősök, ők álltak a jó oldalon”- zárta beszédét Rétvári Bence, aki azután dr. Túrós Andrással, az OPSZ elnökével elismeréseket adott át.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőrmozgalomban végzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként az ünnepségen a Polgárőrség legrangosabb kitüntetését, a „Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet” adományozta Király Pártos Jánosnak a Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület elnökének. Emellett az OPSZ elnöke, a polgárőrmozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Király Miklóst a Pátyi Bűnmegelőzési és Közrendvédelmi Polgárőr Egyesület elnökét és Szabó Balázs Andrást a Hegyőrség Törökbálint Polgárőr Egyesület titkárát.

(Fotó: OPSZ)


 • Polgárőrök is segítették a kulturális gálát
  Idén is megtartotta az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége a Regionális Kulturális Gáláját.
 • Biztonságban lezajlott Abonyban a szalagavató
  November utolsó szombatján rendezték meg Abonyban a Kinizsi Pál Gimnázium szalagavató ünnepségét, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is a helyi polgárőrök biztosítottak.
 • Ünnepeltek a polgárőrök Dunakeszin
  Polgárőr Napot szervezett 25-én a Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület, ahol kötetlen módon tudták megünnepelni amit ebben az évben elértek.
 • Még mindig nem késő felkészülni
  Vannak, akik még mindig nem vették tudomásul, hogy november vége van, vagyis másképp kell vezetni, mint nyáron. Aztán ha megcsúszik az autó a nedves, faleveles úton, még ők vannak meglepve. Ki érti ezt?
 • Még időben jött a segítség
  Öngyilkos akart lenni egy férfi november 21-én Albertirsán, de szerencsére egy polgárőr még idejében meg tudta azt akadályozni.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom katasztrófavédelem keresés kibervédelem képzés környezetvédelem köszönet közgyűlés lovas migráció motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás tettenérés Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés évforduló újlengyel