Program indul a székely ló megmentéséért (+ videó)

Bemutatóval egybekötött pártfogói napot tartottak a székely ló megmentése érdekében egy hete Pátyon, melyen a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség is képviseltette magát.

A Székely ló génrekonstrukciós programban való megjelenés érdekében Perényi Gábor génmegőrzésért és Oskó Tamás Lovas szakmai koordinátor vett részt az egész napos programon, ahol megfogalmazták: Ez a fajbemutató program az első lépcső, hogy az önálló fajtává váljon a rögös és hosszú útján a székely ló.

A rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter is felszólalt, illetve megnézte a különböző bemutatókat. A lovas szakmai képviseletet Dallos Gyula miniszteri biztos látta el, akivel személyesen is egyeztettek a PVMPSZ képviselői. Megbeszélték a Szövetség muraközi ló programját mind gazdasági, mind lovas szakmai szempontból, minek következtében a miniszteri biztos egyetértett és támogatását fejezte ki a program iránt.

A Székely ló “atyjaként” a kászoni felmenőkkel bíró dr. Bodó Imrét tartják számon, aki családi alapon kapta meg az őshonos állatok mentésére az égiek ihletét. Az ő munkája tette azt lehetővé, hogy immár majd’ negyven, második generációs székely ló él Kászonban, és immár megkezdődhet a lovardai teszt, mely nagyon fontos a fajta életében.

A Muraközi ló tesztjéhez hasonló feladata lesz a PVMPSZ a székely lovak kapcsán is. Oskó Tamás kiemelte: a fiatalabb generáció lovaként a székely lovat is rendszerbe kívánják állítani még ebben az évben.


Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel