A 2. lovas workshop is nagyon sikeres volt (+ fotók, videó)

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség még márciusban, Újlengyelben tartotta meg a lovas továbbképzését, amelynek óriási sikere nyomán fogalmazódott meg a részvevőkben és a szervezőkben a gondolat, hogy ennek folytatódnia kell. 2023. november 11-én Panyi György saját lovardájában, a Bács-Kiskun vármegyei Halom település mellett tartották a gyakorlati és szakmai workshop második részét, amelyet a PVMPSZ a saját YouTube csatornáján élőben közvetített.

Már az előzetes regisztráció során is kiderült nagy az érdeklődés a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség „2023 az előremenés éve” című lovas szakmai workshopjára, hiszen a részvevőknek biztosított helyek órákon belül elfogytak. Az időjárás viszont nem fogadta kegyeibe a rendezvényt. Bár egész nap esőben zajlódtak a programok, az előadásokat így is közel kétszázan nézték a helyszínen, nem kis feladatot adva technikai személyzetnek illetve a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség Bátya és Szakmár Egyesületek polgárőreinek, akik a forgalomirányítást, valamint a parkoltatást végezték.

A gyakorlati bemutatót a házigazda Panyi György kezdte. A Halomi Lovarda belovaglójaként a lovak belovaglási fázisait osztotta meg a nézőkkel. Kezdve a szoktatást, a vezethetőséget, később a hajtást amikor még csak a jelzéseket mélyíti a lóban, majd a felülést (ami az Ő esetében inkább lóra ugrás), lovaglást és annak fázisait.

A kurzusokat Walleshausen Gyula előadása folytatta, aki – mivel több évtizede német nyelvterületen él és képez díjlovakat – az “oldaljárások” világába kalauzolta a nézőit. Ekkor már párhuzamosan Pataki Kata is a körkarámban állt és tapasztalataival látta el a közel száz nézőjét. Benner János belovagló és Komjáthy György mesteredző kurzusa részletezte tovább a témát sajátos tapasztalataik alapján. 

A következő páros már nem csak a záporozó kérdésekkel, de a feltámadó széllel is kellett, hogy dacoljon. Taszler Melinda és Göttler Vilmos Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség által adományozott “Polgárőr Életműdíjas” többszörös magyar bajnok, olimpikon foglalta össze a már nyereg alá szoktatott ló „fékhez és gázhoz” szoktatását, azaz a lovaglás közben a helyes távolságok lovaglásának összhangját.

A gyakorlati bemutatók végével a népes nézősereget a rendezvény és támogatói – Soltút Kft. Beef Farmer Kft. Green Team Kft. Jégtrade Kft. Horse Molen lótáp forgalmazó, Vióka Sátorbérlet, Green Assistance, Speed World, Stenton Bross Guard Zrt. GREENPMPSZ, Intergran Solution, Gidrán Major – meghívtak egy bográcsban készült marhapörköltre. A kétszáz adag gyorsan elfogyott.

Az ebédszünet után dr. Tuska Pál állatorvos és dr. Tuska Péter jogász tartotta meg előadását a lófogászat elengedhetetlen szerepéről, valamint a jogi viták kiküszöböléséről. A záró előadás pedig a sport pszichológiáé volt, ami a sport és stressz belső egyensúlyát taglalta. 

A rendezvény zárásaként Oskó Tamás, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség lovas szakmai koordinátora köszönte meg a szervezők, előadók, szponzorok munkáját, támogatását és a nézők részvételét.

Dr. Bilisics Péter a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke köszönetét fejezi ki fent nevezett előadóknak a színvonalas bemutatókért, Wippelhauser Virágnak aki a tárgyajándékokat és Szentpéteri Borpince Kft.-nek akik a kiváló minőségű Néró Rozé borokat ajánlották fel. Továbbá külön köszönetét fejezi ki a technikai stábnak, azon belül Lőwinger Zoltán Mihálynak, Kovács Attilának, Kiss Vendelnek, Juhász Ákosnak, Kollár Csabának és Mészáros Benjáminnak a lelkiismeretes munkáért.

“Az előremenés éve 2023” workshop sikeres és tartalmas esemény volt, ahol a résztvevők értékes ismereteket szereztek a lovak világáról. Az egész napos eső ellenére a programok jól sikerültek.

A bemutatók visszanézhetők itt:


Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem hulladék idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác újlengyel