Végső búcsú Simonyi Zsolttól

Polgárőrök és rendőrök sorfala között kísérték utolsó útjára Tahitótfalu református temetőjében november 29-én Simonyi Zsoltot, a Szentendrei Polgárőrség alapítóját, akit a Pest Megyei Polgárőr Szövetség a saját halottjának tekintett.

Simonyi Zsolt búcsúztatóját Varga József Mátyás polgárőr tartotta, aki a jelenlevők előtt szép szavakkal méltatta az elhunytat. Mint mondta, Zsolt 1974. március 7-én született Veszprémben. Szülei korán elváltak, majd édesanyja házasságot kötött Magyar Attila hivatásos honvédtiszttel, akit Zsolt mindig édesapjának tekintett. Nevelőapja pedig Őt édesfiának. Édesanyja 2018 februárjában súlyos betegség miatt meghalt. 1982-ben a család Szentendrére költözött mivel nevelő apját a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára helyezték. Általános és ipari iskolai tanulmányait Szentendrén végezte, autószerelő szakképesítést szerzett. Gépjárművezetőként sorkatonai szolgálatot teljesített. Leszerelése után a katonai főiskola parancsnoki gépjárművezetőjeként helyezkedett el. A délszláv háború befejezését követően egy évig az IFOR boszniai békemissziójában teljesített szolgálatot. Tartalékos főtörzsőrmesteri rendfokozattal fejezte be külszolgálatát. Majd élet és vagyonőri képesítés megszerzése után az egyik bank pénzszállító szervezeténél dolgozott. Pénzszállító feladatának ellátása közben társa, a szolgálati fegyverével véletlen lövést leadva átlőtte Zsolt mindkét térdét. Felépülése után fegyveres biztonsági őri feladatokat látott el, majd betegsége miatti nyugdíjazásáig a honvédség lőszer és robbanóanyag raktára őrségének polgári szolgálatos parancsnoka volt. Nyugdíjas életét is munkával töltötte. Családja szentendrei házát erejéhez mérten korszerűsítette, egyik barátjának autószerelésben segédkezett, majd Szentendrén az önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának alkalmazottja volt haláláig.

1999-ben életét összekötötte Hegedűs Enikővel, majd két leánygyermekük született, Dóra és Barbara. Egész életét családja iránti nagy-nagy szeretete, gondoskodása hatotta át. Egy elhanyagolt anyajegye rosszindulatú daganattá fejlődött, mellyel 12 éven át küzdött műtétek, sugár- és kemoterápiás kezelések sorozatával. 2022. október 2-án hunyt el az esztergomi Vaszary Kolos kórházban.

Az elhunyt számos elismerésben részesült:

 • NATO emlékérem a délszláv háborúban végzett munkájáért
 • Országos Polgárőr Szövetség Életmentő Érdemérem kitüntetése                                                        
 • Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének emlékplakettje a szentendrei áruház              dolgozóinak mentése során tanúsított kimagasló helytállásáért
 • Országos Polgárőr Szövetség Érdemkereszt Arany fokozata
 • Pest Megyei Önkormányzat Év Polgárőre díj
 • Országos Polgárőr Szövetség Év Polgárőre elismerés.

A búcsúztató személyesen is jól ismerte Simonyi Zsoltot, barátság fűzte hozzá, ezért szívbemarkoló volt, amikor Gyurkovics Tibor egyik verséből idézte:

„Nem félek a haláltól.
Megállok vele szemben.
De amikor lesújt rám,
Isten, ölelj meg engem.”

Simonyi Zsolt hamvait az Il Silenzio dallamaira helyezték végső helyére, majd fehér galambok felreppenése jelképezte lelke megtérését.

A sírnál a család kérését tiszteletben tartva egy szál fehér rózsa elhelyezésével és főhajtással tisztelegtek a polgárőrök, köztük dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is.

A temetésen Simonyi Zsolttól búcsút vett a nevelőapja és párja, testvérei és családjaik, volt élettársa és leányai, közeli és távoli rokonok, barátok és ismerősök, valamint a Pest Megyei Polgárőr Szövetség Polgárőrei, a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság tagjai, valamint a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai.

Dr. Bilisics Péter köszönetét fejezi ki valamennyi polgárőrnek, aki részt vett a temetésen illetve gondolatban búcsúzott polgárőr társunktól.


 • Nem kell egyből rosszra gondolni
  Ha valaki külföldi még nem biztos, hogy rosszat akar, és ha valaki bajban van, segítsük őt! Hisz emberség is van a világon.
 • Polgárőr nap volt Ürömön (+ fotók)
  A szervezők és a falu lakossága szerint is jól sikerült a szeptember 9-én megrendezett III. Ürömi Polgárőr Nap.
 • Részvétnyilvánítás
  A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke, elnöksége és valamennyi polgárőre részvétét fejezi ki az elhunyt rendőr családjának, egyben a sérülteknek mielőbbi gyógyulást és felépülést kíván.
 • Nem lehet elég korán kezdeni
  Óvodásoknak tanították a biztonságos közlekedést szeptember 18-án, a gombai polgárőrök.
 • Közös akcióval a biztonságos közlekedésért
  Több órán át tartott az a közúti ellenőrzés, amit szeptember 13-án 3 közterület-felügyelő és 1 polgárőr segítségével hajtottak végre a rendőrök Monoron.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom katasztrófavédelem keresés kibervédelem képzés környezetvédelem köszönet közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás tettenérés Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés értekezlet évforduló újlengyel