Vigyázz, a gyógyszerekkel is csalhatnak!

Az internetes csalásokra figyelmeztető sorozatunk részeként ne menjünk el amellett sem, hogy a bankok, csomagküldők mellett a gyógyszerekkel is visszaélhetnek. A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség és minden jóérzésű ember véleménye szerint mások egészségével játszani ráadásul külön felháborító.

Ha internetről akarok gyógyszert rendelni, akkor honnan tudjam, hogy megbízható, valódi terméket vásárlok – merül fel az emberben a kérdés.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt javasolja, hogy gyógyszereinket Magyarországon mindig engedélyezett helyről szerezzük be, vagy ha szükségessé válik, más EU tagállamban is kizárólag ilyen helyen vásároljunk. A 2019. február 9-e óta bevezetett egyedi azonosítóval ellátott gyógyszereket ugyanis, mielőtt a betegekhez kerülnének módszeresen vizsgálnak, amivel nemcsak a hamisított gyógyszerek kiadása előzhető meg, de például a lejárt vagy visszahívott gyógyszerek kiadása is elkerülhető. Ezt a védelmet azonban csak a legális források tudják biztosítani. 

Minden esetben figyeljünk arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból, például egészségügyi szakembertől, a gyógyszerhatóság vagy a gyártó honlapjáról származzon. 

Az OGYÉI szerint:

  • Ne dőljünk be a sokféle, egymástól jelentősen eltérő betegségeket gyógyító csodaszereknek. Az ezeket reklámozó oldalakon nagy hangsúlyt fektetnek a termékek gyógyító hatásaira, amihez az összetevők megnevezésénél – egzotikusságot sugallva – gyakran ismert gyógynövények szinonim neveit használják!
  • A helytelen nyelvi alakok gyakran utalhatnak automatikus fordítók használatára, ilyenkor fokozottan ellenőrizzük a forrást!
  • Kétkedjünk, ha agresszív, azonnali vásárlásra ösztönző üzenetek vannak a honlapon!
  • Ne higgyünk feltétel nélkül a fiktív szakértőknek, vagy „celebek” titulált csodás gyógyulásoknak, kiemelkedő eredményeknek!
  • Gyanakodjunk, ha a honlapon nincs feltüntetve kontakt személy csak külföldi, gyakran tengerentúli cím vagy postafiók!

Soha ne vásároljunk gyógyszert engedély nélküli gyógyszer-kereskedelmi csatornákon keresztül, például utcai árusoktól, piacokon, nem engedélyezett internetes forrásból, csomagküldő szolgálatoktól!

Vigyázzunk magunk és szeretteink egészségére!

(Forrás: OGYÉI)


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel