Zöld mobilitás polgárőr segítséggel

A jövőnk érdekében változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon. Előtérbe kerülnek az alternatív energiák, a napelemek, szél- és vízerőművek által termelt áram. Szerencsére mára a mobilitásban is megállíthatatlan a zöld gondolkodásmód. Egyre inkább elfogadott az elektromos autó, motor, csónak, a tömegközlekedés helyett egyre többen használják a kerékpárokat, rollereket stb. Ezek hatására mára már kimutathatóan csökken a károsanyag-kibocsájtás. Ezért volt fontos a budapesti BOK Csarnokban május 5-7. között megrendezett Mobility Show, mely a környezettudatos közlekedést mutatta be, és melyen ott volt a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség is.

Az egyre szaporodó elektromos személyautók – bár a gyártók folyamatosan fejlesztik őket – hatótávolsága még korlátozott és ha az útmentén elakadnak a töltésük nehezen oldható meg. Kell egy mobil szolgáltatás, ami kimegy az elakadt járműhöz, a helyszínen megtudja oldani az akkumulátorok feltöltését. Ezt a piaci igényt ismerte fel egy magyar startup vállalkozás, amely ötletével megkapta az MVM által 2022-ben meghirdetett Edison díjat.

Jelen pillanatban, ha egy elektromos autó útközben lemerül, akkor csak trélerrel lehet tovább szállítani és ha el is viszi a lerobbant autót, azzal még nem oldódik meg a probléma – mondja Fehér Tamás, a Green Assistance Szolgálat társalapítója. – Mert az sem biztos, hogy ahova letette, ott fel tudják majd tölteni az autót. Arról nem is beszélve, hogy ha többen utaztak a személygépkocsiban, akkor még taxit is kell hívni, mert a tréleren csak a sofőr tartózkodhat. Amit mi nyújtani tudunk, az végül is egy utcai segélyszolgálat, ami arról szól, hogy ha egy elektromos autó menet közben lemerülne, mert a gépkocsivezető nem pontosan mérte fel a hatótávolságot, akkor mi telefonon vagy egy applikáción jelezve ki tudunk menni a megadott helyszínre és fel tudjuk tölteni az autóját annyira, hogy el tudjon jutni a legközelebbi töltőpontig. Vagy ha 50 kilométeren belül van a végcél, akkor odáig és ott tölteni tovább az autóját.

A helyszíni töltés mellett a dízel és benzines autók hidegindításával, valamint kerékszereléssel is próbálnak majd segíteni, így, ha valakinek defektje lesz, ő is számíthat segítségre.

Az elakadt autók mentését nagyon fontosnak tartja a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség vezetése, ezért dr. Bilisics Péter elnök úgy döntött, hogy a segítő szolgáltatásba tevékenyen részt vállalnak.

A 24 órás szakmai ügyeletet kihasználva mi leszünk azok, akik a befutott segélykérésekre reagálnak – mondja dr. Bilisics Péter. – Egyelőre Dunakeszin, Budaörsön, Ócsán, illetve Tápiószőlősön lesz lehelyezve egy-egy szervizautó és az ezeken a településeken élő polgárőrök megfelelő képzés után egységes formaruhában fogják ellátni a feladatot. Persze csak azok, akik ezt plusz feladatként vállalják.

Dr. Bilisics Péter elmondta azt is, hogy persze ezért a plusz feladatellátásért a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség pénzügyi támogatást fog kapni, amit aztán majd tovább ad a polgárőröknek, illetve az egyesületeknek működésük támogatására.

A szolgáltatás első körben a főváros közelében lesz elérhető, de a későbbiekben ezt a Balaton északi és déli részére, majd az ország teljes területére akarják kibővíteni.


 • Nem kell egyből rosszra gondolni
  Ha valaki külföldi még nem biztos, hogy rosszat akar, és ha valaki bajban van, segítsük őt! Hisz emberség is van a világon.
 • Polgárőr nap volt Ürömön (+ fotók)
  A szervezők és a falu lakossága szerint is jól sikerült a szeptember 9-én megrendezett III. Ürömi Polgárőr Nap.
 • Részvétnyilvánítás
  A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke, elnöksége és valamennyi polgárőre részvétét fejezi ki az elhunyt rendőr családjának, egyben a sérülteknek mielőbbi gyógyulást és felépülést kíván.
 • Nem lehet elég korán kezdeni
  Óvodásoknak tanították a biztonságos közlekedést szeptember 18-án, a gombai polgárőrök.
 • Közös akcióval a biztonságos közlekedésért
  Több órán át tartott az a közúti ellenőrzés, amit szeptember 13-án 3 közterület-felügyelő és 1 polgárőr segítségével hajtottak végre a rendőrök Monoron.

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom katasztrófavédelem keresés kibervédelem képzés környezetvédelem köszönet közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás tettenérés Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés értekezlet évforduló újlengyel