Köszöntötték a polgárőröket

Július 8-án a lakiteleki Hungarikum Ligetben tartották meg az Országos Polgárőr Napot, ahol a Pest vármegyei polgárőröket is köszöntötte a megjelent állami és rendészeti vezetés.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, hogy egy polgárőr akár egyenruhában van, akár éppen nélküle, mindig készenlétben áll.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke emlékeztetett rá, hogy a Polgárőrség a rendszerváltás sikerterméke. Hangsúlyozta, hogy a Polgárőrség megérdemli az ünneplést, hiszen helytállt a pandémia, az orosz-ukrán háború, az energiaválság és az illegális migráció sújtotta időkben is. Az elnök elmondta, hogy a Kormány és a Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően a Polgárőrség csúcsra jár: a tavalyi volt a szervezet csúcséve a több mint 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, és a 10 millió szolgálati órával. Kiemelte, hogy a határvédelemmel először kérte fel a kormány rendvédelmi feladatra a Polgárőrséget. A határvédelmi feladatokat 20 ezer polgárőr látta el, és a felmutatott eredményekkel ámulatba ejtették a határ menti önkormányzatokat és az ott élő embereket. Ezért a jövőben is folytatják ezt a fontos tevékenységet – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy az ország 66 ezer polgárőrének munkájára továbbra is számíthat az ország, a lakosok és a rendvédelmi szervek.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a polgárőrök kiemelt szakmai csoport, akik a Miniszterelnöki Kabinetiroda megkülönböztetett figyelmét élvezik, hiszen a Kormány és a Polgárőrség kölcsönösen segít elérni egymás céljait és a Kormány elismeri és köszöni a 66 ezer polgárőr áldozatos munkáját.

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes ünnepi beszédében elismerő szavakkal illette a Polgárőrséget, kiemelve az előző évi 10 millió szolgálati és a 393 ezer határvédelemben töltött órát, mialatt 271 ezer esetben akadályozták meg azt, hogy illegálisan lépjenek hazánk területére.

A beszédek után 66 ifjú polgárőr tett fogadalmat, majd elismerések átadása következett, mások mellett Pest vármegyei polgárőröknek is. Így

  • Belügyminiszteri dicséretben és emléktárgy jutalomban részesült dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke
  • Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetést kapott Kissné Szöllősi Nikolett, az Ócsa Város Polgárőr Egyesület tagja
  • ORFK elismerést érdemelt ki Bodnár Ferenc a Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület elnöke.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a város és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a Polgárőr Város kitüntető címet Budaörs Város Önkormányzatának és a Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesületnek, a Polgárőr Község kitüntető címet pedig Csörög Község Önkormányzatának és a Biztonságos Csörögért Polgárőr Egyesületnek adta.

A nap további részében könnyed és szórakoztató műsorok várták a vendégeket, köztük a több mint 160 Pest vármegyei polgárőrt is.

(Forrás: opsz.hu)

Dr. Bilisics Péter (balról) a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke vesz át elismerést dr. Rétvári Bencétől


Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel