Más szerint is tenni kellene valamit

Másoknak is szemet szúrt Budaörsön, hogy az utóbbi időben több lett a kutyatámadás.

Ahogy arról már beszámoltunk, legutóbb január 6-án megtámadt az utcán egy kutya egy arra sétáló embert, aki emiatt a közelben levő polgárőr központba menekült, védelmet kérve. <link>

Híradásunk nyomán nagy port kavart az ügy a különböző közösségi felületeken, a helyi sajtó is beszámolt a történtekről.

Utánajártunk, mi a teendő, ha egy agresszív kutya közeledik felénk. A legfontosabb, hogy meg kell próbálni a lehető legkevesebb sérüléssel megúszni a dolgot és elérni, hogy a kutya mielőbb elmenjen. De mégis, hogyan lehet ezt elérni?

  • Amennyiben idegen kutya közeledik, maradjon mozdulatlan és engedje, hogy a kutya megszimatolja. Véletlenül se nézzen a szemébe, azaz kerülje a szemkontaktust. Az esetek többségében, ha a kutya a szimatolás során észleli, hogy nem jelent fenyegetést a számára, szépen továbbmegy,
  • Bármit is csinál, ne kezdjen el futva menekülni. A kutyák ösztönösen vadászni kezdenek, ha futó zsákmányt érzékelnek, és bizony ilyen helyzetben a futó ember is zsákmány lesz a szemükben.
  • A kutyák a közvetlen szemkontaktust is fenyegetőnek érzik. Ha agresszív kutyával találkozik, fordítsa el a tekintetét, de figyelje a kutya mozgását és testbeszédét.
  • Ha a kutya megtámadja, akkor bármit, ami a kezében van, használja pajzsként, azaz tartsa a kutya és maga közé. Így a csattogó állkapocs, a fogak nehezebben érik el. Ez a tárgy lehet bármi, akár a táskája, a szatyra, a kabátja.
  • Ne sikítozzon és ne üvöltsön a kutyára. Ezt a kutya agresszióként foghatja fel, és csak még inkább támadni fog a potenciális ellenfélre.
  • Amint a kutya elvesztette az érdeklődését, kezdjen el nagyon lassan hátrálni, igyekezzen elhagyni a veszélyes területet, de közben folyamatosan figyelje a kutya testbeszédét.
  • Ha nem lát más megoldást a támadás kivédésére, feküdjön a földre, gömbölyödjön össze, és kezével, karjával védje a nyakát és a fejét. Maradjon ebben a pozícióban, amíg a kutya el nem veszíti az érdeklődését és el nem megy, vagy segítség nem érkezik.


Abony baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Gomba Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás verseny Vác újlengyel