Pest megyei polgárőrök is részt vállalnak a határvédelemben

A 2015 óta fennálló migrációs nyomás több hullámban sújtotta már Magyarország déli határát, mely az utóbbi években a háború elől menekülők helyett az embercsempészek színterévé vált. Magyarország Kormánya az eddiginél fokozottabban vonja be a polgárőröket a határőrizeti feladatokba, aminek érdekében még kormányrendeletet is módosított.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke nemrégiben azt mondta „A Kormány felkérésének teljesítése a Polgárőrség számára a bizalmon, a megbecsülésen és a megtiszteltetésen túl hazafias kötelesség és becsületbeli ügyünk is.” A Pest Megyei Polgárőr Szövetség az elsők között vállalta, hogy megszervezi a megye polgárőrei közt az önkéntesen nyújtott határvédelmi szolgálatokat, koordinálja azt, vállalja a polgárőrök szállítását, illetve lehetőségeikhez mérten megfelelő védőfelszereléssel, eszközzel is ellátja őket.

Határsértők a déli határszakasznál

Nehéz érzelemtől mentesen elmondani, mit tapasztaltam a déli határon – mondja dr. Bilisics Péter, az Országos Polgárőr Szövetség katasztrófavédelmi alelnöke, aki maga is részt vállalt a határvédelmi szolgálatban. – több alkalommal mentünk le a Bács-Kiskun megyei Kelebiába több Pest megyei polgárőr társammal együtt. Eddig 516 óra szolgálati órát adtunk közösen, mely alatt 1 embercsempész + vele együtt 6 migráns elfogásában valamint 10 + 16 migráns mélységi felkutatásában és elfogásában vettünk részt. Este 22 és 2 óra között fokozott ellenőrzés van elrendelve. Nem csak a határszakaszt, hanem a mélységi településeket és környékeiket is ellenőrizni kell, így észleltünk az egyik éjszaka hajnal három óra körül egy szerb rendszámú gépkocsit, ami láthatólag túl volt terhelve. A rendőr kolléga ellenőrzésre megállította az autót, amiben egy embercsempész és hat migráns volt, köztük kettő a csomagtartóban.

Éjjellátóval figyeli a déli határszakaszt a Pest megyei polgárőr

A szolgálatban lévőkre komoly nyomás és stressz nehezedik, főleg az éjszakai szolgálatok során – hívja fel a figyelmet az alelnök. – Polgárőröknek nem biztosított a személyes védőfelszerelés, erről mindenkinek magának kell gondoskodni. Rendkívül hidegek az éjszakák, sokrétű, réteges öltözködés elengedhetetlen! A hideg, szeles idő bizony a csontba vág. Ezért mi eleve úgy kezdtük, hogy vízforralókat, termoszokat vásároltunk acélból, hogy teát, kávét, levest tudjunk magunkkal vinni, hisz hosszú a 12 órás szolgálat, főleg az éjszakai! Éjjellátó, drón, hőkamera, látcső, elemlámpa szükségeltetik. Érdemes ilyen és ehhez hasonló technikai eszközökkel is felkészülni. A meleg ételek bőségesek, laktatók, a hideg csomag változatos. Az elfogások, visszatartások, helyszín biztosítások, elszállítások miatt, hosszú szabad ég alatti állószolgálatra is számítani kell. Nagyon fontos, hogy ilyenkor gumikesztyű és szájmaszk használata a saját védelmünk érdekében is szükséges. A gépkocsik fűtése állóhelyben a melegedés miatt szükséges, de ez megnövekedett fogyasztással és amortizációval jár, az így keletkezett fogyasztás-különbséget nem fedezi a kilométernorma. Szükséges a magas, terepjáró képességű autó. A parkolás a szállástól távolabbra esik.

Hetedik éve tart a macska-egérharc a migránsok és a határvédők között. Az állomány fáradt és elcsigázott, rengeteg feladat hárul rájuk. Általánosságban elmondható, hogy a szolgálatot ellátó megyék polgárőrei továbbra is több, sikeres közös feladatot oldanak meg a Társszervekkel. Több, sikeres dokumentált technikai felderítés, folyamatos, eredményes észlelés, áttöréskísérlet megelőzése, jelzések a Társszervek felé, visszatartás. Mindig megköszönték a közös szolgálatellátást, ilyenkor tényleg éreztük, hogy működik a partnerség.

Embercsempész autót, benne 6 migránssal tartanak fel rendőrökkel közösen a Pest megyei polgárőrök

Megfigyelhető, hogy szervezett zseblámpás irányítás folyik a határsértők között az áttörés kísérletek előtt – folytatja dr. Bilisics Péter. – Ki lehet mondani, hogy közel hét éve gerillaháború folyik a déli határszakaszon és a környező településeken valamint a mélységi megyékben. Veszélyes helyzetek alakulhatnak ki amikor éles fegyverrel lőnek, pillangókéssel támadnak, csúzliznak csapágy- és üveggolyókkal a határsértők. A környéken élők biztonságérzete igencsak próbára van téve. Testközelben látjuk, tapasztaljuk az emberi tragédiákat, ami pszichésen, lelkileg is megterhelő. Ha ezen a szakaszokon és környékükön nem fogják meg az illegális határátlépőket, az Isten irgalmazzon Magyarországnak!

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség felhívására folyamatosan érkeznek a szolgálatra jelentkezők, ezek részére központilag elkészítik a háttér dokumentációkat. Kiemelkedő, hogy Vecsés és Isaszeg polgárőrei már több éve folytatnak a déli határszakaszon megerősítő szolgálatot.

Olvassa el ezt is:

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős internet Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel