Tisztelet és köszönet a határt védő polgárőröknek (+ fotók)

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség különleges díjak átadásával és könnyed, szórakoztató délutáni programsorozattal köszönte meg május 29-én Halásztelken, a megye polgárőrei által a határvédelem érdekében végzett kiemelkedő és áldozatvállalástól sem mentes munkáját.

A déli határvédelem megerősítése okán tartott elismerések átadása előtt dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a 2015-ös migránsáradatot követően és az azóta is fennálló nyomás után már semmi nem lesz olyan, mint régen. „Sokat gondolkodom azon, hogy milyen lesz ezután. Újraindulás, vagy újra indulás?  Óriási a különbség. Szubjektív meggyőződésem, hogy az utóbbira kell számítani. Szerintem semmi nem lesz olyan és semmi nem lesz ugyanúgy, mint régen. Egy másik életformára kell berendezkednünk, hisz a körülöttünk zajló események, azzal együtt, hogy rengeteg kárt, szörnyűséget és nehézséget okoztak, felnyitották a szemünket arra, hogy mik az igazán fontos dolgok. Szeretet, barátság, harmónia önmagunkkal és környezetünkkel, szüleinkkel és gyermekeinkkel megélt pillanatok, a nyugalom.”

Dr. Bilisics Péter: A mai kor elvárásai szerint végezzük munkánkat, amelynek legfőbb értékei a közösség ereje, a feladathoz való alázat, a magas szintű szakmai felkészültség, de talán legfontosabbként a rászoruló ember valódi szolgálata

Az elnök rávilágított arra is, hogy a hit védelme és a szegények szolgálata az emberiség kezdete óta nemes feladat sőt, több mint kilencszáz éve ez minden Máltai szervezet jelmondata. Világos cél, világos feladat.

Napjainkban polgárőrként példamutatásunkkal, a szegényekhez, bajbajutottakhoz való odafordulásunkkal, szeretetünkkel próbálunk szolgálni. A mai kor elvárásai szerint végezzük munkánkat, amelynek legfőbb értékei a közösség ereje, a feladathoz való alázat, a magas szintű szakmai felkészültség, de talán legfontosabbként a rászoruló ember valódi szolgálata.”

Dr. Bilisics Péter a Magyar Hősök Emléknapja kapcsán nem felejtett el megemlékezni a világháborúkban elesett katonákról és elhunyt civilekről, illetve az egyetemes Gyermeknap apropóján nem felejtette el köszönteni a polgárőr gyermekeket sem.

Ami a számokat illeti, a határvédelem kapcsán dr. Bilisics Péter elmondta, hogy ez év március elejétől május végéig 5088 óra társszervekkel közös és önálló szolgálatot adtak a Pest megyei polgárőrök, amiből 24 óra kutyás és 132 óra lovas szolgálat volt. Elfogtak három embercsempészt, megakadályoztak 347 migránsáttörést.

Dr. Bilisics Péter: A segítő, karitatív polgárőrök ismét bebizonyították, hogy segítségükre minden körülmények között, a hátárvédelemben is számíthat a lakosság

A határsértők és embercsempészek változatos módszereket alkalmaznak. Drónokkal felderítik az érintett határszakaszokat, szervezetten járműveken megbújva, alagutat ásva, kerítésbontással vagy létrákkal próbálnak átjutni a határon. Egyre gyakoribbá váltak a rendőröket és katonákat közvetlenül vagy közvetve érő támadások. Többször megtörtént, hogy az embercsempészek a rendőröket vagy a többi közlekedőt veszélyeztetve igyekeztek kibújni az intézkedés alól. Jelentősen megnőtt és folyamatosan nő a migrációs támadás. A nyomás óriási a polgárőrökön is, leginkább az éjszakai szolgálat alatt. A polgárőrök önként, szabadidejük terhére a déli határon látnak el szolgálatot. várakozásokon felül, sikeresen teljesítik a határvédelmet. Békeidőben, civil önkéntesként, fegyver és védőeszközök nélkül, gyakorlatilag harci feladatot látnak el és hősiesen teljesítik a rendőrség irányításával kiszabott feladatokat. A segítő, karitatív polgárőrök ismét bebizonyították, hogy segítségükre minden körülmények között a hátárvédelemben is számíthat a lakosság.”

A köszöntő és értékelőbeszéd után elismeréseket adtak át a határvédelemben kiemelkedő szerepet vállaló polgárőröknek. 

Az ünnepélyes program után a szórakozás és jó hangulat vette át a szerepet. A Malonyai kastély udvarán rackából rotyogott a pörkölt, harcsából készült a halászlé. Miközben a Pest megyei motoros polgárőröknél hatósági szemlét tartottak, aközben a gyermekek óriás dzsengát építhettek, memóriajátékot játszhattak, a felnőttek pedig Trabantokkal mehettek élménytúrára, kutyás és motoros bemutatót nézhettek, illetve a Voice című tehetségkutatón megismert Weisz Viktor élő koncertjét élvezhették.

(Lőwinger)

A rendezvényen az alábbi polgárőrök kaptak elismerést
Anderle Lambert (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Birta Norbert (Vecsés Települési Polgárőr Egyesület), Bobek Antal (Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület), Bodor Mihály (Monori Polgárőr Közhasznú Egyesület), Botos Gábor (Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi K.E.), Cziráné Bölcskei-Molnár Mónika (Bag Polgárőrség Egyesület), Fetter Gábor (Tápiószőlősi Polgárőr Egyesület), Fülöp István (Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület), Gabrucza Marianna (Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület), Hanek Gábor (Vecsés Települési Polgárőr Egyesület), Hrovatin Alex Márk (Vecsés Települési Polgárőr Egyesület), Ifj. Halupka István (Tápiószőlősi Polgárőr Egyesület), Jámbor Csaba (Bag Polgárőrség Egyesület), Kengyel Pál (Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület), Király Miklós (Pátyi Bűnmegelőzési és Katasztrófavédelmi Polgárőr egyesület), Koncz Tamás (Vecsés Települési Polgárőr Egyesület), Kóródi Kristóf (Vecsés Települési Polgárőr Egyesület), Kun László György (Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi K.E.), Megyes Győző Mihály (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Megyes Rómeó Márk (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Nádai-Nagy Péter (Dunaharaszti Városi Polgárőr Egyesület), Nagy Miklós (Dunavarsányi Polgárőr Egyesület), Nagy Miklósné (Dunavarsányi Polgárőr Egyesület), Nagy Róbert (Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület), Neu Alexandra (Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egy.), Páli Mátyás (Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület), Palla László István (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Pap István (Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület), Papp Imre László (Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület), Pártos Ágnes Orsolya (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Pipó László (Budakeszi Városi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Egyesület), Pozsgai Antal Gábor (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Szabó Balázs András (Hegyőrség Törökbálint Polgárőr Egyesület), Szabó Kristóf (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Szentmiklósi Dániel Máté (Budakeszi Városi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Egyesület), Sziráki Anna (Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egy.), Szita Martin Botond (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Tassi László (Monori Polgárőr Közhasznú Egyesület), Tóth Attila (Nagytarcsai FLEX Polgárőr Egyesület), Tóth Norbert Attila (Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület), Villányi László (Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egy.), Zahalka Dániel Tamás (Nagytarcsai FLEX Polgárőr Egyesület), Zanathy Anett (Cegléd-Bede Polgárőr Egyesület), Sziráki András Mihály (Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi K.E.), Kiss Buda Tamás (Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi K.E.), Csajkás Zsolt (Halásztelki Polgárőr Egyesület), Bódy Géza (Halásztelki Polgárőr Egyesület), Kerekes Katalin (Zsámbéki Városőrség Polgárőr Egyesület), Kovács Gábor (Halásztelki Polgárőr Egyesület).

Olvassa el ezt is:

Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elismerés ellenőrzés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác életmentés újlengyel