Hivatalosan is elindult Pest vármegyében a hulladék-felderítési program (+ videó)

Az Országos Polgárőr Szövetség a kormány felkérésére március 22-én, Mórahalmon hirdette meg az illegális hulladéklerakók felderítését célzó szakmai programot, melyhez a Pest vármegyei polgárőrök is csatlakoztak. Ahogy arról itt, itt és itt beszámoltunk, azóta több hulladékfelderítést végeztek a polgárőreink, ám április 27-én szombaton Szigetújfalun a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség segítségével, közös összefogással egy nagyszabású akció zajlott le.

A Csepel-szigeti Szigetújfalun tartott nagyszabású hulladék-felderítési és szemétszedési akciót a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség. Ahogy dr. Bilisics Péter, a Szövetség elnöke elmondta, az akció egészen decemberig fog tartani, amiben a polgárőröknek elsődlegesen felderítési és jelzési feladataik lesznek. Tehát, ha bármi található a hulladékban, amiből következtetni lehet a vélt vagy valós tulajdonos, vagy a szállító kilétére, azaz a lehetséges elkövetőkre, azokat bizonyítani fogják a fotók, videófelvételek, az applikáción dokumentált a hulladék pontos helye, majd értesítik a területileg illetékes vármegyei Polgárőr Szövetséget.

Azt gondolom – mondja dr. Bilisics Péter – hogy ezzel ismét jó példát tudnak mutatni a polgárőrök az állampolgároknak.

A közel ötven fős társaság Szigetújfalu erdős, mezős környékén jelentős szemetet szedett össze, amibe a polgárőrök mellett segítettek a környező települések lakói is. A nap folyamán a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség szendvicsekkel és frissen főtt birkapörkölttel kedveskedett, de több helybeli asszony hozott süteményt, lekvárt, inni és enni valót az önkéntes közösségi munkát végzők számára. Azon gyerekek, akik az erdőjárás közben elfáradtak, ők az erdészháznál színezőkkel, kifestőkkel pihenhették ki magukat.  

A nap érdekessége volt, hogy a hulladék felderítése és összeszedése mellett a polgárőrök meglátogatták a 150 éves tölgyfát és a Nemes Ferenc által készített fa dombormű alá virágokat ültettek, illetve kézi erővel fűkaszálást és tereprendezést is végeztek, többek között a több évtizedek óta működő Madárlátta Környezetvédelmi Tábor területén is, ahol más állatok mellett természetes közegükben tekinthetők meg a ritka fekete gólyák is.

Másik érdekessége a napnak az volt, hogy dr. Bilisics Péter informális megbeszélést folytatott Tóth Péterrel a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetvezetőjével előkészítve a polgári természetőr képzést. Erről részleteket később közlünk.

Dr. Bilisics Péter ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki részt vett az egész napos programban.   

Az eseményről készült rövid videónkat jó szívvel ajánljuk mindenkinek.


Abony adomány baleset biztosítás Budakeszi Budapest Budaörs Cegléd Ceglédbercel Dunakeszi elfogás elhunyt elismerés elsősegélynyújtás eltűnt Halásztelek határvédelem hulladék idős Internet csalás jutalom karácsony katasztrófavédelem keresés kibervédelem kutya képzés környezetvédelem köszönet közbiztonság közgyűlés lovas motoros oktatás Piliscsaba pályázat rendezvény segítségnyújtás Tápiószőlős tűz Tűzeset tűzoltás Vác újlengyel